Op de middenberm van de Poincarélaan worden de komende dagen betonblokken neergezet, waardoor er ongeveer veertig procent van de parkeerplaatsen verdwijnen. Er wordt zo plaats gemaakt voor een tijdelijke wandelboulevard met drie zones waaraan de buurtbewoners een invulling mogen geven, zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).
Smet schrapt tijdelijk 40 procent parkeerplaatsen Poincarélaan
De middenberm op de Poincarélaan werd jarenlang illegaal gebruikt als parkeerplaats. Door parkeermeters te plaatsen, werd de parking gelegaliseerd. “Wij hebben het plaatsen van parkeermeters toen toegelaten om te bepalen hoeveel parkeerruimte er gebruikt wordt”, zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).
“Daaruit blijkt dat ongeveer 40 procent van de parkeerplaatsen niet gebruikt wordt”, gaat Smet verder. En die plaatsen verdwijnen nu om plaats te maken voor een wandelboulevard op de middenberm van het stukje Kleine Ring tussen Lemonnier en de Anderlechtsepoort. Daarom is het Gewest nu begonnen met het afzetten van de parkeerplaatsen onder de bomen op de middenberm.
‘Promenade du peuple’
“Daar moet een tijdelijke, liefst okerkleurige bedekking komen op de kasseien om zo een wandeldreef te creëren”, zegt Smet. Hij noemt het “La Promenade du Peuple”, want voor het project wordt nauw samengewerkt met de buurtbewoners en de verschillende buurtcomités. Die pleiten al jaren voor een herinrichting van de middenberm.
Naast de wandelboulevard komen er drie zones die de hele breedte van de middenberm zullen inpalmen. Die zones komen er tussen de Kazerne- en Artoisstraat en aan weerszijden van de Anderlechtsepoort.
“De buurtbewoners zullen zelf een invulling mogen geven aan die zones”, aldus Smet. “Ik wil die ruimte aan hen teruggeven.” Wat die invulling precies zal worden is nog niet duidelijk, maar het zou kunnen gaan om speeltuintjes of zithoeken.
Tijdelijk project
In een eerste fase zal WAUW (Workshops d’Architectu(u)r(e) & Urbanisme Workshops) de buurtbewoners bevragen en hun wensen documenteren. Vervolgens wordt een ander bureau ingeschakeld om concrete plannen op te stellen in samenwerking met de buurtbewoners, waarna het tijd is voor de uitvoering van het project.
Het wordt een tijdelijk project tussen oktober en juli, tot wanneer de ruimte weer moet vrijkomen voor de Zuidfoor. “We doen dit om te zien wat hier kan werken en wat niet”, klinkt het. “Maar uiteindelijk moet er wel iets permanent komen.” Voor het project maakt de minister 50.000 euro vrij.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.