SP.A: ‘Loyaal aan Vlaamse regering, niet aan Uplace’
Vlaams SP.A-fractieleider Bart Van Malderen probeerde donderdagmorgen op Radio 1 de rel binnen de Vlaamse regering te ontmijnen. Die was ontstaan nadat minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) een milieuvergunning had afgeleverd voor het shoppincomplex Uplace in Machelen. Haar collega en viceminister-president Ingrid Lieten (SP.A) noemde die beslissing "onbegrijpelijk".
Minister-president Kris Peeters zag zich genoodzaakt in te grijpen en vroeg aan Lieten of ze nog loyaal was aan de Vlaamse regering. "Anders is er een probleem", zei Peeters.
Volgens Van Malderen is er echter geen probleem. "Het regeerakkoord blijft onze bijbel", zei hij. Expliciete steun voor Uplace komt er weliswaar niet. Volgens de socialisten lopen de investeringen voor de ontsluiting van het project te zeer achter op schema. "De Lijn heeft een investeringsbudget van iets meer dan 100 miljoen per jaar", zegt Van Malderen. "De geplande tramverbinding in Machelen zou 300 miljoen kosten. Dat betekent dat we drie jaar lang elders in Vlaanderen niets zouden kunnen investeren.'
De SP.A'er wees er ook op dat "de scherpste kritiek van Tom Dehaene (CD&V) kwam. En het is lang geleden dat Unizo, de milieubeweging en Touring op één lijn zaten." Van Malderen zei ook dat de Raad Van State nu aan zet is. Verschillende verenigingen en overheden kondigden al aan beroep aan te tekenen tegen de beslissing van Schauvliege.
'Ongezien en ongehoord'
Ondanks de poging van Van Malderen om het dossier te ontmijnen blijft er kritiek komen op de houding van SP.A.
Gewezen Vlaams minister Patricia Ceysens (Open VLD), die de brownfieldconvenant voor Uplace destijds in extremis door de Vlaamse regering loodste, vindt de bocht van de socialisten "ongezien en ongehoord". Zij wijst erop dat de gewezen socialistische excellenties Frank Vandenbroucke en Kathleen Van Brempt Uplace steunden.
Ceysens en de Vlaamse regering sloten in 2009 een brownfieldconvenant af met Uplace. Daarbij kreeg de ontwikkelaar een aantal voordelen in ruil voor de sanering van een vervuild terrein. Sommigen vinden zo'n convenant niet koosjer: de Vlaamse regering verbindt zich tot een inspanning ten opzichte van de ontwikkelaar, maar moet wel nog in alle onafhankelijkheid de vergunningen afleveren. De Leuvense SP.A-burgemeester Louis Tobback sprak in dat opzicht zelfs van "belangenvermenging".
De Open VLD-politica spreekt dat met klem tegen. "De overheid belooft de investeerder om het hem niet nodeloos moeilijk te maken. Maar hij zal wel elke vergunning moeten aanvragen", zegt ze.
Ook bij de onafhankelijkheid van Ceysens worden overigens vragen werden gesteld. Haar woordvoerder destijds, Lorin Parys, is nu Chief Operating Officer bij Uplace.
Uplace
Lees meer over: Samenleving , Uplace
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.