De Stad Brussel zint op wat het gaat doen met 14 stadseigendommen die leeg zullen komen te staan wanneer de stadsdiensten verhuizen naar de nieuwe Parking 58-site. Er wordt nagedacht over een museum of hotel in de Eikstraat en woningen aan De Brouckère, maar verdere studies zijn eerst nodig.
Stad beraadt zich over toekomst 14 panden na verhuis naar Parking 58
Vorige week gaf de overlegcommissie een positief advies voor de verbouwing van Parking 58, tussen de Hallenstraat en de Zwarte Lieve Vrouwestraat. Het gebouw zal na de ombouw ruimte bieden aan 37.000 vierkante meter kantoren, verspreid over negen verdiepingen. In het souterrain wordt 1.600 vierkante meter voorzien voor archieven, en daarnaast komen daar ook parkeergarages voor personeel en publiek.
Vanaf januari 2021 zullen de 1.500 medewerkers van de Stad daar allemaal samen aan het werk kunnen.
Nu zitten ze nog verspreid in de stad. Veertien gebouwen die eigendom zijn van de gemeentelijke grondregie, vaak op hele symbolische en/of drukke plekken, zullen leeg komen te staan door de volksverhuizing.
'Actirissyndroom'
"We moeten het Actirissyndroom vermijden, dat gebouwen te lang leegstaan omdat we niet tijdig erover hebben nagedacht", zegt schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans (MR) in Le Soir. "We moeten tegen 2018 beslist hebben welke richting we ermee uit willen gaan. Daarbij moeten we natuurlijk er rekening mee houden dat elke beslissing een kettingreactie teweegbrengt, en dat de stad geen roeping heeft om immobiliënkantoor te worden."
Een volledig overzicht van de 14 gebouwen vind je hier (Lees de gedetailleerde plannen onder de kaart):
Het administratief centrum in het Muntcentrum, dat het merendeel van de stadsadministratie herbergt en 20.000 m2 beslaat, wil de Stad verkopen aan de andere eigenaars in de mede-eigendom: AG Real Estate, Bpost en Interparking.
Het voormalige Hotel Continental aan de Brouckère, met de bekende Coca-Colareclame, huisvest momenteel de Grondregie. Dat pand zou kunnen omgebouwd worden tot woningen, net zoals panden in de Sint-Katelijnestraat, de Nieuwbrug en de Negende Linielaan. Maar de Stad houdt hier nog een slag om de arm tot een kosten-batenanalyse rond een eventuele renovatie is uitgevoerd: de gebouwen zijn immers erg uitgewoond.
Het gebouw in de Eikstraat, waar nu een deel van de dienst Stedenbouw zit, zou gezien de schitterende locatie een museum of een hotel kunnen worden, laat het kabinet-Coomans weten aan BRUZZ.
Zuidpaleis
De sportdienst zal ook na de centralisatie gedeeltelijk in het Zuidpaleis blijven zitten, een locatie geschikt voor de vele sportlessen die hij aanbiedt. Een deel van de archieven in de Huidevettersstraat zullen daar gehuisvest blijven, waardoor de rest van het pand mogelijk niet tot woningen zal kunnen worden omgevormd.
Blijven nog de panden aan de Grote Markt over. Het Stadhuis is nu al een levend museum en zal enkel nog gebruikt worden voor gemeenteraden en grote evenementen, laat Le Soir weten. Het pand op nummer 13-14, waar de diensten van toerisme en financiën zitten, moet nog een grondige renovatie ondergaan voor over de toekomst kan worden nagedacht.
"We moeten in 2018 de aankondigingen kunnen doen van de opdrachten", maakt Coomans zich sterk. "Eind 2020 zouden wij de architecten moeten hebben aangeduid en de bouwvergunningen moeten binnen hebben. Dan kunnen we aan de werken beginnen zodra de diensten zijn verhuisd."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.