Fabian Maingain (Défi), de Brusselse schepen van Economische Zaken, Werkgelegenheid, Smart City en Administratieve Vereenvoudiging heeft vrijdagochtend zijn Brusselse Charter voor Digitale Rechten voorgesteld. Met dat charter wil Stad Brussel 'een mensgerichte visie op technologie en digitalisering' promoten en invoeren.
Stad Brussel lanceert charter om digitale kloof te dichten
Via het Charter voor de Digitale Rechten moet een eerlijke en veilige toegang tot het gebruik, beheer en ontwerp van digitale technologieën, diensten en mogelijkheden bewaakt worden. Een noodzaak in Brussel, waar 4 procent van de inwoners geen internettoegang heeft, 31 procent weinig of geen digitale vaardigheden bezit en 27 procent de weg niet vindt naar de digitale gemeente. De stad heeft de voorbije jaren ingezet op het Smart City-plan en de digitale transitie van de gemeentediensten, wat de noodzaak voor de bescherming van de digitale identiteit en rechten nog prangender maakt.
Volgens het persbericht verbindt de stad zich ertoe de digitale kloof op het Brusselse grondgebied te evalueren en te neutraliseren, dit ter verbetering van de digitale inclusie van de Brusselaar. Dat wil men doen door onder andere de verdere invoering van het MyBXL-burgerportaal, waarmee het aanbod aan online gemeentelijke diensten verder wordt uitgebreid.
Digitale kwetsbaarheid
Ook moeten de gratis toegangspunten voor wifi.brussels talrijker worden, zullen er meer publieke computerlokalen komen en krijgen zij die zich aan de andere zijde van de digitale kloof bevinden gratis computerlessen aangeboden. Verder moeten ook gaming- en AI-gerelateerde opleidingen in Brussel versterkt worden. De stad zal in de toekomst ook meer inspelen op gegevensanalyse met gedeelde Open Data-platformen.
"Bijna één op de twee Belgen loopt het risico om digitaal kwetsbaar te worden", waarschuwt Maingain. "We moeten zorgen voor de strikte bescherming van de gegevens in het bezit van de stad door middel van operationele regels. Dit kan alleen een positieve stap in de richting van administratieve vereenvoudiging worden als geen enkele burger achterblijft", duidt de schepen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , charter voor digitale rechten , digitalisering Brussel-Stad , smart city , Fabian Maingain , digitale technologie , burgerportaal
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.