'Stadsverdichting is de norm aan het worden'

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
24/02/2012
Meer bouwlagen op dezelfde oppervlakte: het principe is aanvaard voor de Wetstraat en inspireert nu ook de rest van de Europese wijk. Maar volgens de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral) wordt er te weinig rekening gehouden met de negatieve gevolgen van stadsverdichting.

Vorige week sprongen de onderhandelingen af tussen Brussel en de Europese Commissie. De Commissie wil een tweede Europese pool aan Delta, maar het Brussels Gewest vond dat ze te veel kantoren eiste. Delta dreigde een volledig monofunctionele wijk te worden. Exit Deltawijk. Intussen wordt in alle stilte verder gewerkt aan de ontwikkeling van de wijk rond het Schumanplein en de Wetstraat. De Commissie wil daar haar kantoren uit de rest van de Europawijk concentreren.

Zopas vaardigde de Brusselse regering een Zonale Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (ZGSV) uit, een nieuw stedenbouwkundig vehikel dat de aflevering van bouwvergunningen mogelijk moet maken, in de lijn van het ontwerp van architect Christian de Portzamparc. Het ZGSV gaat binnenkort in openbaar onderzoek.

Duidelijk is dat de Europawijk aan densiteit zal winnen. De totale vloeroppervlakte van de Wetstraat gaat van 490.000 naar 880.000 vierkante meter. Om dat te bereiken zullen enkele torens moeten worden gebouwd, onder meer op de hoek met de Etterbeeksesteenweg en aan Kunst-Wet. De verhouding vloeroppervlakte/terrein (V/T) in de wijk gaat van 4,5 naar 8. Dat is bijna een verdubbeling.

Volgens Bral lijkt het erop dat die nieuwe tendens ook in de rest van de Europawijk ingang vindt. Dat mag blijken uit het feit dat er een studie bezig is over de Europese wijk minus de Wetstraat. "Ook nu al zien we een verdichting," zegt Hilde Geens van Bral. Zo is er de woontoren op de Maerlant-site (zie BDW 1316, p. 9) en het project Trebel aan de Belliardstraat (nu in openbaar onderzoek). In dat project gaat Atenor een jarentachtiggebouw met de grond gelijk maken voor een gloednieuw prestigieus gebouw voor het Europees parlement. De vloeroppervlakte stijgt van 18.000 naar bijna 32.000 vierkante meter.

Is een compacte stad dan een slechte zaak? Geens: "We zien zeker ook positieve zaken. Zo zijn er tal van woonprojecten in de Europawijk: dat is nieuw. Maar toch is kritiek op zijn plaats. Meer kantoren en woningen betekent meer mensen in de Europese wijk. Daar moet een mobiliteitsantwoord op worden gegeven. En daar hebben we voorlopig nog niets van gezien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni