De staking door een deel van het personeel bij Net Brussel duurt voort. Meer dan de helft van de rondes in de drie sectoren voor de inzameling van huishoudelijk afval is vrijdagochtend in Brussel niet uitgevoerd door de staking van een deel van het personeel bij Net Brussel. Dat meldt Michel Piersoul, woordvoerder van de liberale vakbond VSOA. Volgens Piersoul is vrijdag nog verdere hinder te verwachten.
Staking bij Net Brussel: ruim helft vuilnisrondes vrijdagochtend niet uitgevoerd
Lees ook: Nog altijd stakers bij Net Brussel
De vakbondsman preciseert dat er bij de stakers vrijdag meerdere beweegredenen zijn. Zo gaat het om protest met betrekking tot de sector NOH (Neder-Over-Heembeek), waar een verlichting gevraagd wordt van de rondes, die te zwaar geworden zijn na de hervatting van de activiteiten sinds de opheffing van de coronamaatregelen.
Daarnaast is er vrijdag in Brussel ook de nationale betoging van het ABVV tegen de loonnormwet. Volgens de vakbondswoordvoerder zou het kunnen dat sommige werknemers er de voorkeur aan gegeven hebben om te staken, aangezien de betoging voor verkeershinder in Brussel zal zorgen en ze daardoor gehinderd zullen worden bij de vuilnisophaling.
Spoedvergadering
De directie van Net Brussel had dinsdagochtend over de sector NOH een spoedvergadering georganiseerd met de drie vakbonden. Daarna "werd een mail gestuurd naar de drie vakbonden waarin geschreven stond dat een gemotiveerd advies werd voorbereid, maar dat het personeel in afwachting daarvan alles diende mee te nemen wat ze konden vinden op hun rondes", zegt Piersoul. "Het personeel dat niet akkoord ging met 6 ton of meer per persoon op te halen is woensdag in staking gegaan. Bij meer dan 5,5 ton per persoon zou de rest normaal opgehaald moeten worden met bezemwagens."
Na een stakingsaankondiging over de optimalisatie van de rondes, weigerde ongeveer 80 procent van de ploegen van Neder-Over-Heembeek woensdagochtend te beginnen aan de vuilnisophaling.
De kwestie van de optimalisatie van de rondes wordt al een maand bediscussieerd. Door de coronamaatregelen mogen er maar twee ophalers in een vrachtwagen zitten, in plaats van drie. "De rondes moeten uitgetekend worden rekening houdend met een maximaal gewicht van 5,5 ton aan witte zakken per arbeider, en dus 11 ton per team, per ronde," legt Piersoul uit.
"Met de hervatting van de activiteiten beginnen de rondes van alle kanten zwaarder te worden. Er wordt ons opgedragen om toch alles op te halen, maar zo overschrijden we limieten voor het gewicht. We gaan niet beginnen met evenveel mee te nemen met twee als we voor corona met drie meenamen."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Net Brussel , michel piersoul