Standpunt BDW: Mini-Europa, Maxi-Neo
Lees ook: Mini-Europa en Océade definitief dicht
De kans is zo goed als onbestaande dat Mini-Europa zijn 25ste verjaardag zal vieren. Het themapark op de Heizel moet op 31 augustus de deuren sluiten. Tegen het einde van het jaar moeten de miniatuurversies van Europese monumenten ontmanteld zijn. En Océade, het enige (gedeeltelijk) openluchtzwembad in de hoofdstad, ondergaat hetzelfde lot. Met het opdoeken van Mini-Europa en Océade verdwijnen twee grote kleppers. Samen zijn ze goed voor 600.000 bezoekers per jaar, en volgens Visit Brussels staan ze in de top tien van de meest bezochte monumenten, bezienswaardigheden en attracties. Een op de vijf toeristen die Brussel aandoet, brengt aan bezoek aan een van beide trekpleisters. En last but not least: met de sluiting verliezen een 200-tal mensen - waarvan 60 in vast dienstverband - hun baan.
Eigenaar Thierry Meeùs schopt ondertussen wild om zich heen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen had Meeùs nog de steun van oppositiepartijen MR en Open VLD, maar deze slag hebben de liberalen, nu in de meerderheid, niet gewonnen. Meeùs had gehoopt nog vijf, of tenminste twee jaar te kunnen blijven: de tijd om een alternatief te vinden. Dat hij die niet gekregen heeft, is onbegrijpelijk: de bouwwerkzaamheden op het Heizelplateau zijn immers niet voor morgen. Er is nog geen enkele vergunning afgeleverd. Nu al verliezen mensen dus hun baan voor een project dat er misschien ooit komt.
De doodsteek voor Mini-Europa en Océade is Neo dat het Heizelplateau moet voorzien van een nieuw congrescentrum en shoppingcenter, een van de Brusselse tegenhangers voor Uplace. Uplace zit in het slop, Neo schakelt een versnelling hoger. Dat Neo weinig sympathie opwekt, heeft ook te maken met de ronduit abominabele communicatie rond het project van het vorige schepencollege. Dat geldt ook voor de communicatie rond Mini-Europa en Océade. Meeùs beweert dat hij geen faire kans gekregen heeft om op de Heizel te blijven, de stad Brussel beweert dat hij zijn kansen niet gegrepen heeft.
De stad Brussel heeft het volste recht om het contract met Mini-Europa en Océade, dat dit jaar ten einde loopt, niet te verlengen wegens andere plannen. Onbegrijpelijk is wel dat stad noch Gewest er in geslaagd zijn om beide pretparken een valabel alternatief te bieden. Mini-Europa is een toeristisch succes en de hoofdstad heeft een schrijnend tekort aan waterplezier. Vijftien jaar geleden heeft de stad Brussel het Musée Hergé - dat zwaar wou investeren aan het Fontainasplein - naar Louvain-la-Neuve laten vertrekken. Laat de geschiedenis zich niet herhalen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Economie , Opinie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.