Ruim 250 thuisloze kinderen in Brussel slapen iedere nacht in opvangcentra van Samusocial. Die plekken zitten zo vol dat zelfs kwetsbare mensen worden geweigerd. Dat is een trend die de laatste jaren in stijgende lijn zit, ondanks de extra plaatsen.
Steeds meer gezinnen met jonge kinderen op straat in Brussel
Vorige week sliepen op één nacht 452 personen, onder wie 259 kinderen, in de centra voor gezinnen. In december ging een nieuw centrum voor vijftig personen in gezinsverband open, maar ook dat zit ondertussen iedere nacht vol. Dat schrijft De Standaard en bevestigt de woordvoerster van Samusocial.
"Ondanks ons beleid om geen mensen te weigeren die als de meest kwetsbaren worden beschouwd, zoals vrouwen en gezinnen, moeten we regelmatig opvang van gezinnen weigeren door een gebrek aan capaciteit," zegt woordvoerder Marie-Anne Robberecht.
Dat er meer en meer families op staat wonen is een trend die al enkele jaren speelt. Maar recent hebben ook de coronamaatregelen een impact. Er kloppen vrouwen aan bij Samusocial die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, en gezinnen die door de covidcrisis in een precaire situatie zijn terechtgekomen.
Nieuwe plaatsen
In december heeft Samusocial 50 extra gezinnenplaatsen gevonden, maar die blijken niet voldoende. In Brussel zijn meer dan 5.300 mensen dakloos of slecht gehuisvest. Dit jaar staat een aanzienlijk aantal gezinnen op straat, met jonge kinderen.
Roma maken daar een belangrijk deel van uit, bevestigt Samusocial. Een ander deel van de Romagezinnen op straat doet nooit een beroep op Samusocial.
Gewestelijke aanpak
Voormalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) liet in 2019 weten dat extra wetgeving niet nodig is. Maar volgens Koen Geurts van Foyer vzw neemt het aantal Romagezinnen op straat toe sinds 2014. In Brussel hebben politie, OCMW en de stad speciale Roma-diensten, maar een masterplan om de kinderen van de straat te halen bestaat niet.
Experts wijzen op het belang van een gewestelijke aanpak. Zo zijn de krakers die onlangs van de Stillemanssite in Koekelberg en Asse werden verdreven, meteen ‘verhuisd’ naar een zelf opgetrokken wijkje aan de VRT-toren in Schaarbeek.
Ontruiming
De burgemeester van Schaarbeek, Cecile Jodogne (Défi), laat weten dat de gemeente sociale diensten heeft gestuurd naar de families die er een onderkomen hebben gezocht. Die verkiezen evenwel geen gebruik te maken van de diensten van Samusocial.
Het terrein is eigendom van de federale staat. Er is een juridische procedure gestart om het terrein te ontruimen en de eigenaar heeft daarvoor toelating gekregen. Een termijn voor de ontruiming is nog niet bekend. "Onze politiediensten zullen ter plaatse gaan, maar dat gebeurt niet op onze vraag," specificieert Jodogne.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , daklozenopvang Samusocial , gezinnen , dakloze gezinnen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.