Een nieuwe enquête van het multidisciplinair gewestelijk expertisecentrum perspective.brussels heeft een nieuwe blik geworpen op het studentenleven in het Brussels gewest. En wat blijkt: om hun studietijd te kunnen financieren moet bijna de helft bijklussen.
Steeds meer studenten in Brussel werken om studies te bekostigen
Met meer dan 100.000 ingeschreven studenten in 50 hoger onderwijsinstellingen is het Brussels gewest de grootste studentenstad van het land. Eind 2019 lanceerde perspective.brussels de enquête "Blik op het studentenleven" om een beter inzicht te krijgen in deze doelgroep. Bijna 5.000 deelnemers vulden de vragenlijst over mobiliteit, huisvesting, werk en het leven in Brussel. Een eerste gelijkaardige enquête werd afgenomen tussen 2013 en 2015.
Drie vierde van de respondenten had de Belgische nationaliteit. Wat betekent dat het aantal internationale studenten licht gestegen is van 21 naar 25 procent. Zij kozen meestal voor Brussel omwille van de kwaliteit van het onderwijs, een specifieke opleiding, of de aantrekkingskracht van de stad. Al valt het wel op dat 45 procent van de internationale studenten Brussel duur vindt om in te leven.
Globaal gezien geeft 44,6 procent van de respondenten zelfs aan dat ze werken om hun studie en hun studentenleven te bekostigen. Dat is een aanzienlijke verhoging van 11,6 procent ten opzichte van de eerste bevraging. De prijs-kwaliteitsverhouding van de woning vormt voor een kwart van de studenten een probleem. Hoewel ze in het algemeen wel tevreden zijn over hun woonst en omgeving.
Graag in de hoofdstad
De woningtypes die studenten het vaakst kiezen om in te leven, zijn studentenresidenties en gedeelde huurwoningen, samen goed voor 62 procent van deze specifieke markt. Het huurcontract voor studenten dat in januari 2018 door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd ingevoerd, wordt tot op vandaag het vaakst gebruikt. Iets meer dan de helft van de respondenten is graag in de hoofdstad, want 56 procent heeft de intentie om na zijn of haar studies in Brussel te blijven wonen. Dat is vijf procent meer tegenover 2013-2015.
De toegankelijkheid van Brussel is een belangrijk element, want 28 procent van de studenten woont in een ander gewest en pendelt. Bijgevolg woont 72 procent van hen in het gewest. Indien de studenten zich verplaatsen, doen ze dat voornamelijk door te wandelen (67 procent), in combinatie met het gebruik van het MIVB-netwerk (58 procent).
Ten slotte is er nog het veiligheidsgevoel. Vier op tien studenten geven toch aan zich soms onveilig te voelen. Een aandeel dat hoger ligt bij Belgen (43 procent) dan bij internationale studenten (36 procent).
Lees meer over: Brussel , Samenleving , jobstudenten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.