Steunpunt Armoedebestrijding: 'Overheid moet recht op wonen garanderen'
In haar tweejaarlijks verslag legt het Steunpunt, dat deel uitmaakt van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, de nadruk op het gebrek aan betaalbare woningen voor mensen in armoede.
Zowel de koop-, renovatie- als huurprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Vooral de goedkoopste woningen werden met 51 procent fors duurder, terwijl de hoogste prijzen met 23 procent stegen. "Het zijn dus vooral de lage-inkomensgroepen die de stap naar eigenaarschap niet kunnen maken en aangewezen zijn op de huurmarkt," stelt het rapport.
Brussel is het gewest met het hoogste aandeel huurders: slechts 41 procent is eigenaar, tegenover 70 procent in Wallonië en 74 procent in Vlaanderen. In Brussel wordt ongeveer 30 procent van het gezinsbudget besteed aan huur; bij alleenstaanden met kinderen wordt dat zelfs 40 procent.
Grondwettelijk recht
Het Steunpunt wil daarom dat de overheden een resultaatsverbintenis aangaan om het grondwettelijk recht op behoorlijke huisvesting te garanderen. "Dat maakt mensen meteen ook duidelijk dat ze recht hebben op een woning," vindt het Steunpunt. De resultaatsverbintenis zou een structureel woonbeleid moeten opleveren, met onder andere een groter sociaal woningpark, vaste huurprijzen, en huurtoelagen voor mensen die te lang op een wachtlijst voor een sociale woning staan.
Het Steunpunt vraagt ook meer aandacht voor alternatieve woonvormen, zoals samen huizen. Nu heeft die vorm van solidair wonen nog te vaak negatieve consequenties voor het leefloon. Ook permanente bewoning van campings of andere toeristische terreinen moet erkend worden, vindt het Steunpunt.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.