De klachten tegen arts Wim Distelmans over ongeoorloofde euthanasie zijn afgewezen. Het Openbaar Ministerie in Brussel oordeelt dat Distelmans de euthanasiewet niet heeft overtreden, toen hij euthanasie uitvoerde op twee vrouwen, waarvan de kinderen later klacht indienden.
Strafklachten tegen Distelmans over ongeoorloofde euthanasie afgewezen
In 2014 diende Tom Mortier een klacht in tegen onbekenden. Zijn moeder zou ongeoorloofd zijn geëuthanaseerd. Haar medische toestand was volgens Mortier niet uitzichtloos, wel leed zijn moeder volgens hem aan veelvuldige depressies.
Mortier verweet Distelmans dat hij geen contact had opgenomen met de kinderen voor de euthanasie. Ook zou de psychiater die de nodige tweede opinie gaf niet onafhankelijk zijn geweest. Zij onderzocht de vrouw in de gebouwen van Leif, het levenseinde informatiecentrum dat Distelmans voorzit.
Distelmans stelt echter dat de vrouw was uitbehandeld, ondraaglijk leed en meermaals om euthanasie vroeg. Ook zou Mortier volgens hem wel op de hoogte zijn gebracht van zijn moeders wens. De tweede consultatie-arts mag volgens hem bovendien werken in dezelfde vereniging als de behandelende arts.
Parket volgt Distelmans
Het parket heeft nu beslist het standpunt van Distelmans te volgen, zo meldt Leif. Het Openbaar Ministerie heeft alle klachten geseponeerd. Het oordeelt dat er geen bewijs is dat de euthanasiewet werd geschonden in dit dossier.
Ook een tweede gelijkaardige klacht, door de dochter van een door Distelmans behandelde vrouw, wordt om dezelfde reden afgewezen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.