In het dichtbevolkte Kuregem is weinig groen te vinden. Toch heeft de Erasmushogeschool er een groot grasveld liggen, vlak naast de Abattoirsite. De studenten van het RITCS vragen om dat veld te openen voor de buurt. "Kinderen moeten hier voetballen op een betonnen plein, terwijl wij een heel veld hebben."
Studenten Erasmushogeschool willen grasveld openstellen voor Kuregemwijk
De studenten drama en regie van het RITCS, een afdeling van de Erasmushogeschool Brussel, organiseerden woensdag een speciale actie om aandacht te vragen voor het grasveld aan de campus langs de Nijverheidskaai. Hun 'pelouse', noemen ze het veld. Verkleed als bloemen of zelfs als een koe vroegen ze aandacht voor de enige groene plek in Kuregem. Ze trokken als een vrolijke fanfare van de Abattoirsite naar het veld van hun hogeschool, dat er vlak naast ligt, maar afgesloten is met een hek.
"Wij hebben een gigantisch grasveld en daar gebeurt jammer genoeg nooit iets"
"Wij proberen vandaag zoveel mogelijk mensen uit de buurt en uit onze school samen te brengen op ons grasveld," zegt studente Alice, voor de gelegenheid verkleed als de koe 'Francis Bacon'. "Wij hebben een gigantisch grasveld van de Erasmushogeschool Brussel en daar gebeurt jammer genoeg nooit iets. Er zijn al veel voorstellen geweest, maar het gesprek is altijd heel moeilijk."
Voetbalveld
Met hun actiedag willen de studenten hun directie tonen wat de mogelijkheden zijn van het veld. Er staan picknicktafels en er worden deze woensdag pannenkoeken gebakken, er wordt ook gevoetbald en een zumba-workshop gehouden.
"We zouden hier studenteninitiatieven kunnen organiseren, maar ook acties voor de buurt," zegt Alice. "De vzw Cultureghem organiseert bijvoorbeeld elke woensdag speelmiddagen met kinderen (Ketmet, red.). Zij moeten nu voetballen op een betonnen plein, terwijl wij een voetbalveld hebben. En de connectie wordt voorlopig nog niet gelegd."
De kinderen van Ketmet kunnen deze woensdag dus wel voetballen op het grasveld aan de Nijverheidskaai.
Poortje
De directie van de Erasmushogeschool was pas woensdagochtend op de hoogte gebracht van de actie. De plaatselijke medewerkers helemaal niet. Student Arnout Vandeputte, die zichzelf voorstelde als 'facility manager' van EhB, kwam de 'pelouse' officieel openen met een geknutselde sleutel.
"We zullen in dialoog gaan met de buurtorganisaties en met de studenten"
De student gaat verder in zijn rol als facility manager en beweert dat er al plannen zijn om het veld open te stellen voor de buurt. Er wordt gedacht aan een poortje, zegt hij, al is dat nog niet besproken met de studenten of met de buurt.
"Ik weet dat er in het verleden al af en toe een voorstel is geweest, maar dat dat nooit ergens naartoe is gegaan. Ergens kan ik mij wel vinden achter een actie als deze," zegt hij. "We gaan er zeker mee aan de slag en zullen in dialoog gaan met de buurtorganisaties en met de studenten. We hopen dat we op die manier een productief gesprek kunnen voeren."
Correctie: In een eerdere versie van dit artikel werd Arnout Vandeputte als facility manager voorgesteld, maar dat was slechts zijn rol. Vandeputte is een student regie aan het RITCS.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Jongeren , Cultureghem , Erasmushogeschool , Kuregem , groene ruimte , speelpleinen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.