De Vlaamse overheid en de VGC trekken jaarlijks 1 miljoen euro uit voor 22 brede schoolprojecten in Brussel. Brede scholen zorgen voor meer interactie tussen school en buurt, en dat moet ook de taalbeheersing van de leerlingen ten goede komen.

Dat hebben Vlaams minister van Onderwijs Smet (SP.A) en Brussels Minister Guy Vanhengel (Open VLD), bevoegd voor Onderwijs in de Vlaamse Gemeenschapscommissie, beslist.

36 initiatieven dienden een dossier in, en daarvan werden er 22 weerhouden. De scholen liggen in 11 verschillende gemeenten. Elk project moet een coördinator aanduiden, en sluit een partnerschap met het gemeenschapscentrum en de gemeentelijke bibliotheek. Elk project krijgt maximaal 50.000 euro. De Vlaamse overheid legt daarvoor jaarlijks 750.000 euro op tafel, de VGC 250.000 euro.

Een brede school is een netwerk van organisaties uit verschillende sectoren zoals sport en cultuur, rondom één of meer scholen. Bedoeling is dat er een wisselwerking ontstaat tussen school, kinderen, ouders, buurt en vrijetijdsactiviteiten. De school kan dan bijvoorbeeld de sporthal gebruiken, of de jeugdbeweging vergadert in de schoolgebouwen.

In Brussel staat daarbij ook taal centraal. "Voor veel kinderen in het Nederlandstalige basisonderwijs is het Nederlands een instructietaal en geen lingua franca, laat staan een knuffeltaal. Omdat Frans een dominante taal is in de informele tijd, zorgen de brede scholen voor een formele vrijetijdsomgeving in het Nederlands", klinkt het bij het kabinet van Smet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni