Sven Gatz: 'Helft lerarentekort tegen eind dit jaar opgevuld'

RF
© BRUZZ
20/10/2021

Door een almaar nijpender lerarentekort dreigen sommige scholen in Brussel te moeten sluiten. Bevoegd minister Sven Gatz (Open VLD) wil dat vermijden door het tekort te halveren tegen eind dit jaar. Gepensioneerde zij-instromers aantrekken, is één van de opties.

“Het is vijf over twaalf”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Volgens Boeve zitten we in een dramatische situatie. Een aantal Brusselse scholen dreigt namelijk te sluiten wegens een lerarentekort, want die neemt nu buitengewone proporties aan. “Vijftien procent van de scholen zit met ernstige problemen”, zegt ook bevoegd minister Sven Gatz (Open VLD) in De Afspraak dinsdagavond. "Begin september wist ik dat het niet goed zat in onze scholen, maar ik wist niet dat het probleem zo acuut was", zegt hij woensdagochtend in het radioprogramma Uptown op BRUZZ.

Maar hoe los je dat lerarentekort op korte termijn op? “Ik ben ervan overtuigd dat we de helft van het lerarentekort binnen twee maanden kunnen opvullen”, voorspelt Gatz. Eén van de pistes, is bekijken of er mensen in het onderwijs ook voor de klas kunnen staan, zorgleerkrachten bijvoorbeeld. “Een duurzame oplossing is dit niet, maar het is beter dan de sluiting van een aantal scholen.”

Zij-instromers

Nieuwe zij-instromers moeten binnenkort mee het verschil maken, meent Gatz. Dat zijn mensen die overstappen van de privésector naar het onderwijs om er les te geven. Vorig schooljaar waren er zo’n 302 overgestapt. Zij kregen tot acht jaar anciënniteit, maar enkel als je een knelpuntvak gaf. “Ik wil samen met minister Weyts bekijken of we ook anciënniteit kunnen geven voor andere vakken”, zegt Gatz.

Ook gepensioneerde zij-instromers zijn volgens hem welkom. "Dat zijn wel kortetermijnoplossingen, we moeten aan het probleem werken op lange termijn." Wat die oplossingen op lange termijn zijn, zijn nog niet duidelijk.

Eén van de zorgen van zij-instromers of van zorgleerkrachten bijvoorbeeld, blijft de verloning – die vaak lager is dan bij collega’s met een leerkrachtendiploma. Al klagen die laatste ook over de verloning.

Verdienen onze leerkrachten dan niet genoeg? “Onze leraren zijn het best betaald van alle leraren in Europa”, stelt Gatz. “Al moet ik samen met Weyts op lange termijn bekijken hoe we de waardering van de leerkracht nog kunnen verhogen.”

Een groot deel van de Brusselse leerkrachten stopt al met lesgeven tijdens het eerste vijf jaar. Op de vraag of de werkomstandigheden voor hen dan niet te zwaar zijn, antwoordt Gatz dat de uitstroom in scholen ook elders in het land groot is. Hij geeft wel toe dat er gesleuteld moet worden aan de planlast bijvoorbeeld, om het werk bij de leraren te verlichten.

De grote administratieve planlast blijft een van de grootste problemen in het onderwijs. Leerkrachten moeten tegenwoordig, bij wijze van spreken, al een verslag in drievoud opmaken wanneer zij een nieuw krijtje willen gebruiken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni