Volgens onderzoeker Rudi Janssens moet het taal- en identiteitsonderzoek in de Rand nog meer uitgespit worden. 'Mede door het grote aantal tweetaligen is Frans de grootste gemene deler, maar daarom niet de meest gesproken taal.'
Taalsocioloog Rudi Janssens: 'Nieuwe inwoners doen moeite'
Kunnen we uit uw onderzoek concluderen dat het Nederlands stand houdt in de Rand?
Janssens: “Ja. De instrumenten van de overheid zijn beperkt, maar we zien dat nieuwe inwoners alvast moeite willen doen om Nederlands te leren, zelfs als ze zelf vinden dat ze de taal onvoldoende beheersen. Frans is dan wel de meest algemeen gekende taal in de Vlaamse Rand, maar het is niet de dominante thuistaal. Nederlands is dat wel. Dat wil zeggen dat, mede door het grote aantal tweetaligen, Frans de grootste gemene deler is, maar daarom niet de meest gesproken taal.”
Tijdens de hoorzitting in het Vlaams parlement sprak het Vlaams Belang nochtans tegen dat de Rand niet verfranst. Er zijn in sommige Randgemeenten heel veel jonge Franstalige moeders, zo klonk het.
Janssens: “Er werden cijfers van Kind&Gezin over het aantal baby’s met een Franstalige moeder gebruikt. Ik spreek die cijfers niet tegen, maar je kan er niet algemeen uit concluderen dat de Rand daarom verfranst. Het kan evengoed zijn dat een moeder Frans spreekt met haar kind, maar de vader Nederlands, of dat het kind op school alleszins goed Nederlands zal leren.”
Uit het onderzoek blijkt toch dat heel wat mensen geen problemen hebben met Frans en Nederlands als officiële talen in de Rand.
Janssens: “Dat blijkt vooral een praktische ingeving te zijn, en geen politieke. Vooral anderstaligen nemen niet graag politieke standpunten over taal in.”
In hoeverre blijkt dat er een kloof gaapt tussen het stedelijke Brussel en de Vlaamse Rand?
Janssens: “Die kloof bestaat vooral in het identiteitsdenken. Laat dat een aspect zijn dat we nog veel beter kunnen bevragen. Het zal interessant zijn om te kijken welke aspecten samenhangen met die identiteitsvraag. Ook in Brussel.”
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.