Acht dagen zit Tai (26) al in de cel, nadat een kijker van het VTM-programma Faroek hem gelinkt had aan opsporingsbeelden. De verschillen tussen die beelden en foto's van de jongeman zijn zo groot dat de raadkamer hem dinsdag vrijliet. Het parket ging in beroep maar de onderzoeksrechter laat hem vandaag nu toch vrij. "Bij een blanke man was dit veel sneller rechtgezet," zegt Tai's vriendin.
Tai (26) acht dagen in de cel na opsporingsbericht op Faroek
Shengetai 'Tai' Sithole (26) is aan het werk in een telecommunicatiewinkel in Sint-Lambrechts-Woluwe als de politie hem er vorige woensdag plots oppakt. De agenten nemen hem mee naar zijn appartement voor een huiszoeking waarbij zijn woning in Sint-Gillis wordt uitgekamd. Die nacht brengt hij door in een cel op het politiecommissariaat van Dilbeek.
De volgende dag verschijnt Shengetai, die na zijn werkuren ook al eens in de BRUZZ-radiostudio opduikt, voor de onderzoeksrechter. Die laat hem aanhouden en opsluiten in de gevangenis van Sint-Gillis. Daar zit hij vandaag nog steeds.
Phishing
Wat is er aan de hand? Tai is door een onderzoeksrechter in verdenking gesteld van oplichting, hacking, valsheid in informatica en informaticabedrog, vernemen we van de parketwoordvoerder van Halle-Vilvoorde. Hij wordt ervan verdacht dat hij in februari 2020 in Dilbeek geld afhaalde met gegevens die gestolen waren via een phishingmail. Een uitzending van het VTM-opsporingsprogramma Faroek afgelopen juni bracht de bal aan het rollen: een kijker identificeerde Tai als de man op de beelden, bevestigt het parket.
"Een blik op zijn Instagrampagina volstaat om te zien dat het niet om dezelfde persoon kan gaan"
Tai, die de Zimbabwaanse nationaliteit heeft en een verblijfsvergunning, ontkent de aantijgingen ten stelligste. Zijn omgeving wijst er ook op dat hij onmogelijk de jongeman op de opsporingsbeelden kan zijn.
“C'est complètement fou," reageert zijn vriendin Ahouefa Lhoir. "Een blik op zijn instagrampagina volstaat om te zien dat het niet om dezelfde persoon kan gaan. Zowel voor als na de feiten had Tai lang haar, terwijl deze man kortgeschoren is. Haar groeit niet zo snel. En het is wel degelijk zijn eigen haar op die foto van begin maart, ja."
De dag van de feiten was Tai bovendien aan het werk in de winkel waar hij nu al drie jaar aan de slag is, benadrukt Ahouefa. "En ’s avonds waren we tot laat bij drie vrienden die daar kunnen over getuigen.”
Ahouefa en haar vader zijn niet te spreken over de gang van zaken. “Het gerecht is blind als het daar zin in heeft en weigert gewoon die twee gezichten te vergelijken,” zegt vader Lhoir in een reactie op sociale media. Zijn aanklacht besluit hij met een laconieke zin. “Tai is zwart...”
Ook vriendin Ahouefa legt een link met Tais huidskleur: "Ik geloof niet dat het gerecht er bij een blanke jongeman zo lang zou over doen om een vergissing recht te zetten."
"Niemand wordt een dag langer vastgehouden dan nodig. Dit is een weloverwogen beslissing"
De Raadkamer, die dinsdag over een eventuele verlenging van de aanhouding en opsluiting moest oordelen, volgde de argumentatie van Tais omgeving ook. "De Raadkamer heeft inderdaad beslist hem vrij te laten, omdat de voorzitter twijfelde of het wel de man van op de bewakingsbeelden is," bevestigt de parketwoordvoerder van Halle-Vilvoorde.
Alleen ging datzelfde parket meteen ook in beroep tegen die beslissing, waardoor de aanhouding met twee weken verlengd werd. "Omdat er volgens ons voldoende aanwijzingen van schuld zijn," klinkt het woensdag beknopt.
Een bron binnen het gerecht vult woensdag aan dat de speurders van mening zijn dat er behalve de foto's nog meer elementen moeten onderzocht worden. "Er wordt ook actief aan dat onderzoek gewerkt. Niemand wordt een dag langer vastgehouden dan nodig. Dit is een weloverwogen beslissing."
"In 20 jaar carrière zag ik nog nooit zo'n onterecht beroep van het parket tegen een vrijlating"
Tais advocate kijkt ondertussen met ongeloof naar de gang van zaken. Ze is overtuigd van de onschuld van haar cliënt. "In 20 jaar carrière heb ik nog nooit zo'n onterecht beroep van het parket gezien," zegt Selma Benkhelifa ons donderdagvoormiddag. "Ik heb het dossier ingekeken en geen enkel element rechtvaardigt een opsluiting. Zelfs als het parket nog elementen wil onderzoeken en hem nog niet buiten vervolging stelt: nu er een reisverbod geldt, is het vluchtgevaar miniem."
Rond 13 uur belt de advocate ons al terug. "Ik had contact met de onderzoeksrechter. Die heeft nu toch beslist om Tai te laten gaan. Hij blijft nog steeds in verdenking, maar dit is toch al een eerste stap."
Het parket van Halle-Vilvoorde konden we donderdag nog niet bereiken voor een bevestiging.
De omgeving van Tai nam ondertussen ook contact met antidiscriminatiecentrum Unia. De organisatie bevestigt de melding, maar geeft verder geen commentaar op de zaak.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Brussels parket
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.