Een heropening van de rijscholen, dat is de enige versoepeling die het Overlegcomité vrijdag heeft toegestaan. De contactberoepen - schoonheidsspecialisten, kappers én tatoeëerders - mogen niet opnieuw aan de slag, hoewel ze daar hard op hadden aangedrongen. In Brussel hebben ze bovendien nog geen steun ontvangen bovenop het overbruggingsrecht. "Als er geen hulp komt tegen het einde van de maand, moet ik mijn zaak sluiten."
Tatoeëerder: 'Ik bid dat beloofde hulp voor contactberoepen snel komt'
Ook de Brusselse tatoeageartiesten zaten vrijdag aan hun tv en smartphone gekluisterd, zegt tatoeëerder Tako (45), die al vijftien jaar de tattoozaak Makotoshop op de Keizer Karellaan in Ganshoren uitbaat.
Na een sluiting van drie maanden tijdens de lockdown in het voorjaar is de zaak nu sinds 2 november opnieuw verplicht dicht.
Contactberoepen 'als enige in de kou'
"De Brusselse contactberoepen hebben als enige tijdens de tweede lockdown geen extra hulp ontvangen", zegt Tako. "Die was door de Brusselse regering beloofd, maar tot nu toe is er niets."
"Er is het overbruggingsrecht voor alle zelfstandigen, maar dat komt neer op een werkloosheidsuitkering die de zelfstandige moet gebruiken voor de huur of hypotheek van zijn privéwoning, en om eten te kopen. Voor zijn of haar bedrijf is er tijdens de tweede lockdown niets voorzien in Brussel, in Vlaanderen en Wallonië gebeurde dat wel."
Het resultaat is volgens de Ganshorense tatoeëerder dat vele Brusselaars in contactberoepen het geld van het overbruggingsrecht in hun zaak stoppen om die toch overeind te houden.
"Moeilijk te verkroppen dat mijn zaak dreigt ten onder te gaan omdat we geen hulp kregen. De horeca bijvoorbeeld krijgen dat wel - en terecht. Bovendien kunnen sommige zaken ook nog met afhaalconcepten werken, wij niet"
"Maar er is niet genoeg geld voor beide, je moet een keuze maken. Ofwel zie je je zaak de dieperik ingaan, ofwel probeer je die overeind te houden maar is het 'manger des cailloux' (niets te eten hebben, red.). Zij die nog wat spaargeld hadden, hebben dat in hun zaak gestopt. Alle vaste lasten lopen immers door."
De contactberoepen krijgen een financiële ondersteuning voor de tweede lockdown, zegt Nicolas Roelens, de woordvoerder van bevoegd staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo), "net als alle andere zaken die tijdelijk of volledig moesten sluiten tijdens de tweede lockdown. Maar het gaat deze keer in tegenstelling tot tijdens de eerste lockdown om een proportioneel bedrag, op vraag van de sociale partners. Dat moet dus uitgerekend worden, wat iets meer tijd in beslag neemt."
Concreet zullen de contactberoepen, die hun zaak volledig gesloten moeten houden, volgens de woordvoerder van staatssecretaris Trachte voor het einde van de maand een voorschot van 1.500 euro ontvangen.
"Daarna krijgen ze de rest van het bedrag proportioneel met het verlies in zakencijfer ten opzichte van het jaar ervoor, tot een maximum van 5.000 euro. Dat resterende bedrag zal in februari worden toegekend, net als aan alle andere zelfstandigen die de deuren tijdelijk of gedeeltelijk moesten sluiten." Voor de premie werd een budget van 78 miljoen euro uitgetrokken.
'Gevoel van onrechtvaardigheid'
Zelf moet Tako ook de huur, verzekeringen en andere vaste lasten voor zijn zaak blijven betalen. "Intussen begint de derde maand van deze tweede lockdown, en begrijp ik dat we zeker niet voor maart heropenen. Ik vrees dat ik de zaak moet sluiten."
"Ik hoop en bid echt dat de financiële hulp die was aangekondigd er deze maand komt. Zoniet zal ik tegen het einde van de maand met een aantal onbetaalde facturen zitten."
"Na meer dan twintig jaar in de sector, met een voorheen bloeiende zaak, vind ik het moeilijk te verkroppen dat het bankroet dreigt omdat we geen hulp kregen. Er heerst een gevoel van onrechtvaardigheid. De horeca bijvoorbeeld hebben het ook heel moeilijk, maar zij krijgen wel - en terecht - hulp. Bovendien kunnen sommige zaken ook nog met afhaalconcepten werken. Wij kunnen dat niet."
Lees meer over: Brussel , Ganshoren , Samenleving , Politiek , tattoo , tatoeage , contactberoepen , financiele steun , overlegcomité , aanpak coronacrisis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.