Een reactie op de arrestatie van Abdeslam, een gevolg van een verwaarloosd veiligheidsbeleid of van de Midden-Oostenpolitiek. En het zal niet stoppen. Na de aanslagen van dinsdag worden stilaan de eerste analyses gemaakt door terreurexperts.
‘Terreurdreiging onderschat door Belgische regering’
Jihad-expert Pieter Van Ostaeyen noemde de aanslagen al een duidelijk gevolg van de politieacties van vorige week, waarbij onder meer Salah Abdeslam werd opgepakt. "Dat is de directe aanleiding hiervoor. Ik denk dat dit op heel korte termijn in elkaar gezet is", zegt hij.
Van Ostaeyen verbaast zich wel over de omvang van de aanslagen. "Ik had wel verwacht dat er nog iets zou plaatsvinden, maar niet dat het op deze schaal zou gebeuren", zegt hij. "Dit is echt hypergecoördineerd."
Volgens de jihad-expert heeft de Belgische regering de terreurdreiging ook onderschat. “Zeker als je kijkt naar de euforie na de arrestatie van Abdeslam”, zegt Van Ostaeyen aan RTL Nieuws. Hij denkt ook niet dat IS zal stoppen met aanslagen plegen. “Dit is een duidelijk signaal aan West-Europa dat IS alles in het werk stelt om ons diep in het hart te raken. Of het nu in Parijs, Brussel, Amsterdam of Kopenhagen is.”
‘Golf zal uitdoven’
Rik Coolsaet, expert internationale politiek aan de UGent, is optimistischer. Hij denkt dat de golf van aanslagen uiteindelijk op zijn grenzen zal botsen. “De vorige golven doofden ook allemaal uit”, zegt Coolsaet in De Standaard. “Door politiewerk, werk van de inlichtingendiensten, de arrestatie van hun leiders en het uitschakelen van hun trainingskampen. De afschuw die hun daden zelfs in eigen kringen veroorzaakten, speelden ook een rol. Dat staat ook deze generatie aanslagplegers te wachten. Uiteindelijk zullen ze afglijden tot een randverschijnsel zonder toekomst.”
Wanneer de terreurgolf breekt, hangt volgens Coolsaet af van hoe wij daarmee omgaan. “Net als in het verleden willen de terroristen angst en ontreddering zaaien, in de hoop dat de overheden overreageren en zij daardoor nieuwe rekruten kunnen werven”, klinkt het.
‘Preventie én veiligheid’
Velen leggen ook de link met de aanslagen in Parijs, omdat die door hetzelfde netwerk uitgevoerd of toch op z’n minst ondersteund werden. “Dat lijkt de meest waarschijnlijke hypothese”, zo zegt socioloog en islamoloog Felice Dassetto op zijn blog. “Er zijn ook niet zo veel middelen of mensen nodig om zo’n aanslag te plegen.”
Volgens Dassetto zal onze maatschappij ook moeten leren omgaan met een langdurige dreiging. “De jihadistische cultuur en praktijken hebben zich ingeplant in Europa”, zegt hij. “Er is een gecoördineerde strategie nodig op meerdere niveaus. Met aandacht voor preventie en voor veiligheid.”
Aanslagen Brussel 2016
Lees meer over: Samenleving , Aanslagen Brussel 2016
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.