Het Sint-Pietersziekenhuis aan de Waterloolaan

| Het Sint-Pietersziekenhuis aan de Waterloolaan.

Tien nieuwe patiënten besmet met coronavirus

04/03/2020
Updated: 04/03/2020 12.05u

Er zijn tien nieuwe besmettingen in België bijgekomen, dat brengt het totaal op 23. Negen van de tien Covid-19-positieve patiënten kwamen terug van een vakantie in Noord-Italië. Zij ontwikkelden een vrij milde griep en blijven thuis in isolatie. In totaal werden er 495 testen uitgevoerd.

Eén patiënt ontwikkelde een meer ernstige longontsteking en werd daarom opgenomen in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Deze patiënt had zelf niet gereisd, maar uit grondig onderzoek naar zijn contacten bleek dat hij hier in België contact heeft gehad met een positieve patiënt die een reis naar Venetië had gemaakt.

Het totaal aantal gedetecteerde besmettingen in België is momenteel 23. Dinsdagochtend geraakte bekend dat er reeds 13 besmettingen waren, doorheen de dag kwamen er daar nog twee bij. Deze laatsten worden bij het totaal van de tien nieuwe besmettingen gerekend.

Overleg

De verschillende bevoegde ministers van de federale en deelstaatregeringen, de vicepremiers en de regeringsleiders staken woensdagochtend op het Overlegcomité opnieuw de koppen bijeen over het coronavirus. Dat deden ze maandag ook al. Bedoeling is om de maatregelen rond het virus te coördineren en een algemene stand van zaken op te maken. Woensdag was er naast voor volksgezondheid ook extra aandacht voor het bedrijfsleven, dat de gevolgen van Covid-19 stilaan begint te voelen.

Voorlopig worden er echter geen nieuwe maatregelen getroffen, zei Vlaams-minister president Jan Jambon (N-VA) na afloop van de vergadering die een kleine twee uur duurde. De verschillende overheden bekijken donderdag welke mogelijkheden er zijn - zoals een uitstel van de rsz-betalingen voor bedrijven, of meer mogelijkheden voor tijdelijke werkloosheid - waarna de regeringen vrijdag de knoop kunnen doorhakken.

Maskertekort

Daarnaast was er ook aandacht voor het tekort aan mondmaskers. Onder meer huisartsen en apotheken zijn misnoegd omdat ze al een tijdje geen maskers meer kunnen krijgen, een "wereldwijd probleem", dixit federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "De hele markt is ontregeld geraakt door de crisis in China."

Volgens De Block hebben de ziekenhuizen in ons land nog wel een strategische voorraad, maar houdt die het nog maar een paar weken. "Wachten is geen optie". De regeringen bekijken nu samen met de textielsector wat mogelijk is om op korte termijn zelf maskers te produceren voor de Belgische markt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni