De drie vakbonden verwachten vrijdag in Brussel tienduizenden militanten voor opnieuw een actie om meer koopkracht te eisen. De betoging start om 10 uur aan het Noordstation en gaat naar het Zuidstation.
Tienduizenden betogers verwacht voor koopkrachteisen
De bonden beslisten eind november om opnieuw op straat te komen. Dat gebeurde nadat de federale regering met haar voorstel was gekomen om de loononderhandelingen tussen bonden en werkgevers vlot te trekken.
Dat voorstel volstaat niet voor de bonden. De marge voor opslag boven de index blijft 0 procent, maar bedrijven die goed draaien, kunnen hun personeel wel eenmalig een cheque tot 750 euro geven.
"We krijgen nog altijd veel vragen en opmerkingen van mensen die moeilijkheden ondervinden om zaken te betalen", zegt ACV-woordvoerder David Van Bellingen. De vakbonden eisen ook een echt plafond op de energieprijzen en willen dat "de aanvallen op de index stoppen". In de aanloop naar de actie herhaalde werkgeversorganisatie Unizo nog haar eis om de automatische loonindexering aan te passen.
Het is niet de eerste koopkrachtactie van de bonden. Op 9 november was er nog een nationale actie- en stakingsdag. Hoeveel volk de bonden deze keer op de been zullen krijgen, is moeilijk in te schatten. De christelijke bond ACV rekent op "enkele tienduizenden", maar wijst op de korte "rekruteringsperiode". De liberale bond ACLVB zegt te rekenen op 1.500 leden, de helft van de vorige nationale betoging op 20 juni. Ook ABVV-voorzitter Thierry Bodson denk dat er minder volk zal zijn, omdat in de eindejaarsperiode veel werknemers - vooral in de handel - zich niet vrij kunnen maken.
De Brusselse politie waarschuwde dat de betoging verkeershinder teweeg kan brengen tussen 8 en 13 uur. Ook op de treinen naar de hoofdstad kan het druk zijn. De NMBS legt acht extra treinen in. Ook buiten de hoofdstad zal de betoging gevoeld worden. Omdat veel personeelsleden deelnemen aan de actie, wordt onder meer op Brussels Airport en bij vervoersmaatschappijen De Lijn en MIVB de dienstverlening teruggeschroefd.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Economie , betoging