| Tijdens de ramadan organiseren verschillende moskeeën en verenigingen feestelijke maaltijden. Dit jaar gebeurt dat via take-away (archiefbeeld).

Tiental moskeeën vraagt uitzondering op avondklok voor ramadangebeden

EC
© BRUZZ
12/04/2021

Voor het tweede jaar op rij viert de Brusselse moslimgemeenschap de vastenmaand ramadan in kleine kring. De moskeeën blijven dicht voor grote feesten, maar organiseren wel afhaalmaaltijden. De avondklok zorgt dit jaar voor een extra beperking op de erediensten. Een tiental moskeeën vraagt nu een uitzondering voor het avondgebed, maar zal die niet krijgen.

Dinsdag start de ramadan, de vastenmaand van de moslims. Omwille van de geldende coronamaatregelen zijn grote familiefeesten en religieuze bijeenkomsten nog altijd niet mogelijk. Gezinnen mogen maar maximaal één andere persoon thuis uitnodigen, maar door de Brusselse avondklok mag dat niet meer na 22 uur. De moskeeën mogen ook niet meer dan 15 personen ontvangen voor de avondgebeden.

De Moslimexecutieve, het orgaan dat alle Belgische moslims vertegenwoordigt, verspreidde na het laatste Overlegcomité al een advies over de aparte toepassing van de Brusselse avondklok op de ramadan. Ze vragen alle moskeeën om hun Maghreb-gebed (avondgebed) en Ichaa-gebed (normaal omstreeks half 11 's avonds, red.) samen te voegen tot één avondgebed om 21 uur "zodat iedereen vóór de avondklok kan terugkeren". Het ochtendgebed (Fajr) en het speciale Tarawih-gebed (nachtgebed) moeten dit jaar thuis verricht worden. “Wij hebben maandag nog een vergadering over de start van de ramadan en zullen daarover dinsdag communiceren”, zegt voorzitter Mehmet Üstün van de Moslimexecutieve.

"Wij vragen samen met een tiental andere moskeeën een uitzondering op de avondklok"

moskee Iman Malik, Sint-Joost-ten-Node

In Sint-Joost-ten-Node vragen enkele moskeeën nu een uitzondering op de avondklok aan het Brussels Gewest. Dat zegt burgemeester Emir Kir aan BRUZZ. “Zij zouden liever meerdere erediensten per avond organiseren, zodat ze meer dan 15 personen kunnen ontvangen”, legt hij uit. “Ik begrijp die vraag, want de regel van 15 personen houdt geen rekening met de totale oppervlakte van de moskee. In de andere gewesten kan het bovendien wel.”

De Imam Malik-moskee in de Grensstraat legt aan BRUZZ uit dat de vraag nog niet richting de Brusselse regering is vertrokken, maar eerst ter nazicht naar burgemeester Kir is gestuurd. "Een gebed voor maar 15 personen organiseren, is echt niet evident. Mochten wij een uitzondering krijgen op de avondklok tot middernacht, zoals in Vlaanderen en Wallonië, kunnen wij het avondgebed om 22.30 uur nog organiseren", zegt deze imam, die niet bij naam genoemd wil worden. "We stellen onze vraag met een tiental moskeeën uit Sint-Joost en Schaarbeek, maar als ik met moskeeën uit andere gemeenten praat, hoor ik overal hetzelfde geluid."

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft de vraag van de moskeeën nog niet ontvangen, maar zijn kabinet herhaalt dat er alleen maar uitzonderingen op de avondklok gelden voor dakloze personen, essentiële beroepen of medische noodgevallen. "Uiteraard zullen we alle regels respecteren als er geen uitzondering komt", zegt de Tennoodse imam daarover.

Afhaalmaaltijden

Bij gebrek aan gezamenlijke feesten organiseren de moskeeën en religieuze verenigingen in Molenbeek en Schaarbeek dan maar een take-away. Dat deden zij vorig jaar ook al. “Normaal gezien zijn er tijdens de ramadan feesten met gedeelde maaltijden in de moskee, maar dat is nu onmogelijk. Mensen kunnen wel maaltijden gaan afhalen”, zegt Sylvie Lahy, directrice preventie en veiligheid van de gemeente Molenbeek. “We hebben alle verenigingen die voedselbedeling organiseren gevraagd om zich aan te melden bij de gemeente. Zo hebben we overal een contactpersoon. We vragen hen om voldoende aandacht te besteden aan de afstandsregels in de wachtrijen.”

"We hebben alle verenigingen die voedselbedeling organiseren gevraagd om de afstandsregels in de wachtrijen te respecteren"

Sylvie Lahy, preventiedient Sint-Jans-Molenbeek

In Molenbeek hebben zes verenigingen een toelating gevraagd en gekregen om maaltijden te verdelen. Dat kunnen er in de loop van de ramadan nog meer worden. Ook in Sint-Joost zal de Imam Malik-moskee voedselpakketten verdelen. In Schaarbeek heeft de gemeente kennis van vijf solidariteitsinitiatieven. “Wij hebben contact met deze vzw’s opgenomen om zeker te zijn dat zij zich aan de sanitaire maatregelen zullen houden”, zegt kabinetsmedewerker Alice Dobrynine vanwege burgemeester Cécile Jodogne (Defi). “De regels voor gebedshuizen en bij de mensen thuis blijven gelden en worden gecontroleerd door onze politiezone.”

Verder vragen de gemeentes iedereen om de inkopen zoveel mogelijk te spreiden doorheen de dag, zodat niet iedereen tegelijkertijd in de late namiddag in de winkels aanschuift.

Vaccinatie

De Moslimexecutieve benadrukt tenslotte dat de vaccinatie tijdens de ramadan zeker en vast kan doorgaan. "Wij willen met steun van de Raad der Theologen de Belgische moslimburgers geruststellen over het feit dat vaccins (hetzij tegen Covid of iets anders) op geen enkele manier interfereren met de naleving van de vasten en de geldigheid ervan ook niet beïnvloeden", leest hun advies.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , avondklok coronacrisis , Ramadan , moskeeën , Moslimexecutieve , avondgebed

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni