Grote Moskee Brussel Jubelpark Islamitisch en cultureel centrum van België

| Grote Moskee

Eind maart moet de Saudische Wereldliga, die het Islamitisch en Cultureel Centrum van België financiert, de Grote Moskee in het Jubelpark verlaten. De Moslimexecutieve zal de moskee daarna uitbaten, maar gesprekken daarover lopen nog steeds. Voorlopig krijgt de Moslimexecutieve een tijdelijke concessie voor de uitbating toegewezen.

De vorige regering, met Jan Jambon als minister van Binnenlandse Zaken, had in maart vorig jaar al beslist om de de concessie van het Islamitisch en Cultureel Centrum voor de uitbating van de Grote Moskee in het Jubelpark in Brussel te beëindigen. Het centrum werd gefinancierd door een Saudische organisatie, de Islamitische Wereldliga, en die moet de moskee tegen 31 maart dit jaar verlaten, weet Le Soir.

Aan de Saudische financiering kwam eind vorig jaar al een einde. De concessie voor de uitbating van de Grote Moskee werd toegewezen aan de Moslimexecutieve, maar veel details daarover zijn nog niet vastgelegd. Om ervoor te zorgen dat gelovigen de moskee kunnen blijven bezoeken na het wegtrekken van de Saudi's, werd er een tijdelijke huurovereenkomst afgesloten tussen de Regie der Gebouwen (RdG) en een vzw van de Moslimexecutieve.

Imamopleiding

"Als de Saudi's morgen vertrekken, zijn wij klaar", zegt Salah Echallaoui, de oud-voorzitter van de Moslimexecutieve die zich nog steeds over het dossier ontfermt. "Wij hebben een beheersraad voorgesteld aan de minister van Justitie en we hebben iemand aangenomen die de moskee zal openen en sluiten."

Op langere termijn wil de Moslimexecutieve een instituut oprichten dat de opleiding van toekomstige imams moet verzorgen in de Grote Moskee, in samenwerking met de UCL en de KUL. Er zou ook een koepel-vzw moeten komen met vertegenwoordigers van de RdG. Die organisatie moet dan instaan voor het technisch beheer van de moskee. Dan pas zou er een langdurige concessie mogelijk zijn. Gesprekken tussen minister van Justitie Koen Geens en de Moslimexecutieve lopen nog.

'Vereniging van gelovigen'

De regelmatige bezoekers van de Grote Moskee, die zich verenigen onder de noemer 'de gelovigen van het Islamitisch en Cultureel Centrum van België' eisen intussen ook een rol op in de uitbating van de moskee, en willen niet opzij geschoven worden door de Moslimexecutieve. Een petitie van de vereniging werd al meer dan 4.600 keer ondertekend.

Er lopen ook gesprekken tussen de vereniging en de Brusselse minister-president enerzijds en de Moslimexecutieve anderzijds. "Sommigen zouden nauw betrokken zijn bij het Islamitisch en Cultureel Centrum", aldus Echallaoui. "We moeten de tijd nemen om hen te identificeren, zodat we kunnen vermijden dat de Saudi's door de deur vertrekken, en terugkomen door het raam."

Om te weten welke islamitische stroming een plek krijgt in de moskee, is het nog te vroeg. De Moslimexecutieve wil wel richting een officiële erkenning van de moskee en wil er een of meerdere imams laten werken die betaald worden door de staat. Ook over de financiering is er nog geen duidelijkheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Grote Moskee

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni