Er komt dan toch een tweetalige wachtdienst voor huisartsen in het Brussels gewest. 61 procent van de leden van de Brusselse Huisartsenkring (BHAK) keurde de deelname aan zo'n dienst goed.
Toch groen licht voor tweetalige wachtdienst
Lees ook: Tweetalige wachtdienst komt er niet
De leden stemden vrijdagavond opnieuw over de deelname aan een tweetalige wachtdienst. De uitslag betekent dat de circa 100 Nederlandstalige huisartsen in het gewest nu zullen samenwerken met hun Franstalige collega's. De totale pool voor de wachtdienst wordt nu met 1.700 artsen meteen veel groter.
Ook tweetalige artsen inschakelen
De formule van één wachtdienst heeft heel wat voordelen, zegt voorzitster Anne Marie Deleenheer aan brusselnieuws.be. “We zullen met een oproepnummer kunnen werken. Bovendien telt de vereniging van Franstalige huisartsen ook leden die tweetalig zijn en dus mee kunnen zorgen voor de Nederlandstalige dienstverlening.”
Voor Deleenheer is het duidelijk dat de tweetalige wachtdienst elke patiënt die dat wil nog steeds naar een Nederlandstalige arts moet doorverwijzen. De Nederlandstalige huisartsen willen ook taaltesten invoeren om te kijken of artsen die zich als onder meer Nederlandstalig opgeven dat ook wel zijn.
De Nederlandstalige huisartsen hopen begin 2016 in de tweetalige wachtdienst te stappen. Wellicht zal die met het nummer functioneren dat de Franstalige artsen nu al gebruiken: 02/201.22.22.
Eind vorig jaar stemden de Nederlandstalige huisartsen al eens over de deelname aan de tweetalige wachtdienst. Toen stemde slechts 55 procent van de leden voor. Dat was op dit moment niet genoeg om ook steun te krijgen van het Riziv voor het systeem. Die modaliteiten werden ondertussen gewijzigd, waardoor de stemming van vrijdagavond wel volstaat voor deelname.
Bekijk hieronder ook de reportage van tvbrussel:
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.