Toekomstplan voor 35 jaar oude stadskanker
Tot eind 1974 werd op de site tussen de Ninoofsesteenweg en de Alphonse Vandenpeereboomstraat onder meer de Ekla-pils gebrouwen. Daarna werd het grootste deel van de brouwerij Vandenheuvel afgebroken. Het werd een enorme stadskanker vlakbij het Weststation. Vandaag rest enkel nog een pand met een nergens naartoe leidende boog over de Bonehillstraat.
In april van dit jaar werd het terrein aangekocht door Re-Vive, een Vlaams bedrijf dat inzet op de sanering van oude industriële sites. "We willen deze zogenaamde brownfields saneren en omvormen tot aangename plekken waar we opnieuw kunnen leven, wonen, werken en ontspannen," zegt communicatieverantwoordelijke Mieke Vanhuyse aan brusselnieuws.be.
Ook op de site van Vandenheuvel plant Re-Vive een gemengd project met zones om te werken, wonen en ontspannen. "De nadruk zal liggen op betaalbare lage-energiewoningen. Daarnaast voorzien we in ruimte voor lokale handel en kantoren. We vinden de interactie met de bestaande omgeving en groenaanleg erg belangrijk en we mikken bijvoorbeeld ook op buurtparticipatie in samenwerking met onder meer socio-culturele verenigingen en scholen. Ook de herintegratie van het bestaande buurtpark staat op het menu."
Re-Vive heeft architectenbureau Archi+I - BuroII aangesteld om een masterplan voor de site te ontwikkelen. De ontwikkelaars beloven "aantrekkelijke leef- en verblijfruimtes" en "kwalitatieve materialen en architectuur."
De realisatie van het project zal nog wel enkele jaren op zich laten wachten. In afwachting heeft kunstenaar-activist Jeroen Peters alvast een parkje aangelegd op de site. "Hij is een beetje onze conciërge en zorgt ook voor een link met de buurt," aldus nog Vanhuyse. "Hij mag dus gerust blijven tot onze plannen concreet vorm krijgen."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.