Twee bijenkorven op dak City 2
Lees ook: Zwembad Vossenplein krijgt bijenkorven
Wie winkelt in de Nieuwstraat heeft het waarschijnlijk niet door, maar op het dak van shoppingcenter City 2 staan voortaan twee bijenkasten. In totaal goed voor 100.000 bijen die zoemen boven het stadscentrum.
"In 2012 is dertig procent van de bijenpopulatie verdwenen, door het verdwijnen van bloemen en door pesticidengebruik", zegt Benoît Kennes van City 2.
Volgende week zaterdag en op de eerste woensdag en zaterdag van september zal er in het shoppingcenter een tentoonstelling te zien zijn over bijen, om passanten het belang te tonen van de kleine diertjes. "76 procent van de voedingsproductie hangt van hen af, net als 80 procent van de bloemen", zegt Kennes.
Ook na de tentoonstelling zullen de bijenkorven blijven staan. Op termijn zouden er zelfs educatieve workshops georganiseerd kunnen worden. Mensen die in het centrum van Brussel een ijsje willen eten hoeven niets te vrezen: de dieren steken alleen als ze worden aangevallen.
Binnenkort moet de eerste Nieuwstraathoning klaar zijn. Die wordt helaas niet verkocht. "Met een korf maken we 25 kilo honing per jaar. Die wordt geschonken aan een goed doel."
Uitlaatgassen geen probleem
Trouwens: stadshoning schijnt gezonder te zijn dan honing van het platteland. Want de bloemen op terrassen en in de straten zijn niet behandeld met pesticiden. Ook de uitlaatgassen zouden geen invloed hebben op de kwaliteit van het bijenwerk.
Bijenkorven prijken dan ook steeds vaker op het dak van grote gebouwen. Onder andere op de daken van het Molenbeekse en Etterbeekse gemeentehuizen staan er al.
"De interesse voor bijen stijgt inderdaad in de stad", zegt Stéphan Galetic van de organisatie Made in Abeille, die betrokken was bij het project van City 2.
"Een tijdlang zag het er slecht uit, want de huidige generatie imkers werd ouder en er was geen opvolging. Maar nu zien we dat meer en meer jongeren een cursus imker volgen en zelf bijenkorven plaatsen. En terecht, want het is een enorm boeiende hobby, en tegelijk niet te intensief: het is genoeg om je een keer per week met de bijen bezig te houden. Wij ondersteunen dus iedereen die met zo'n project wil starten."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.