De socialistische vakbond ABVV wil dat er dringend beter werk wordt gemaakt van betere communicatie op bouwwerven. Ook op zwartwerk zou meer en beter gecontroleerd kunnen worden. Het zegt dat naar aanleiding van de twee dodelijke arbeidsongevallen in Brussel in een week tijd. “Het is erg om te zeggen, maar dit verbaast mij al lang niet meer,” zegt Gianni De Vlaminck, federaal secretaris voor de bouwsector bij de ABVV.
Twee dodelijke arbeidsongevallen in een week: ‘Het is al lang geen toeval meer’
Een 31-jarige arbeider tuimelt op maandag 1 maart van een bouwstelling vanop de derde verdieping van de Brunfauttoren in Molenbeek. Hij overlijdt ter plaatse. Exact een week later vindt opnieuw een bouwvakker de dood op een werf aan het Rogierplein.
Communicatieproblemen en zwartwerk
In beide gevallen noteert het Brussels parket dat het om "een spijtig arbeidsongeval gaat en dat de veiligheidsvoorschriften goed werden nageleefd." De socialistische vakbond ABVV spreekt dat niet tegen, maar is tegelijkertijd ook niet verbaasd dat dergelijke tragische gebeurtenissen nog altijd plaatsvinden.
"Het aantal dodelijke arbeidsongevallen daalt niet, maar stagneert. Dat baart ons zorgen"
“Per jaar zien we in de statistieken voor heel België zo’n 20 à 25 dodelijke arbeidsongevallen opduiken. Dat aantal gaat niet naar beneden, maar stagneert. En dat baart ons zorgen,” zegt Gianni De Vlaminck, federaal secretaris voor de bouwsector van het ABVV, die er meteen aan toevoegt dat hem dat niet verbaast.
“Het is misschien erg om te zeggen, maar dat is geen toeval meer. Er is daarover al een paar keer overleg geweest met bevoegd federaal minister Pierre-Yves Dermagne (PS). Toen hebben we de pijnpunten duidelijk blootgelegd.”
“In de eerste plaats is er een groot communicatieprobleem. Heel wat arbeiders zijn onze landstalen niet machtig. Dat maakt het extra moeilijk om aanwijzingen te geven of hen op de hoogte te brengen van gevaarlijke situaties.”
“Daarnaast is er nog altijd veel zwartwerk en sociale fraude in de bouwsector. Op een bouwwerf lopen er vaak verschillende niet-geregistreerde werknemers rond. Zij hebben geen verblijfsrecht en genieten dus ook geen bescherming. Daardoor worden ze sneller aan hun lot overgelaten. De kans dat het officiële sterftecijfer een pak hoger ligt, is dus groot.”
‘Chaos door verschillende contracten’
Maar niet alleen het vele zwartwerk en de gebrekkige communicatie jagen arbeiders de dood in. Ook het kluwen aan arbeidsovereenkomsten brengt sommigen in een lastig parket. “In een bouwput komen tal van ondernemingen langs, elk met hun eigen statuut en contract. Je hebt zelfstandigen, onderaannemingen en ga zo maar door,” legt De Vlaminck.
“Elk hebben ze hun eigen privileges en beschermingsstatuut. Het is tijd dat daar verandering in komt. Dermagne heeft in ieder geval beloofd werk te maken van een veiligere werkomgeving in de bouwsector. Tijdens een nieuwe bijeenkomst eind vorig jaar is dan ook beslist dat iedere arbeider die zonder ervaring de overstap maakt naar de bouw een veiligheidsopleiding zal moeten volgen van minstens 8 uur. Dat is alvast een eerste stap in de goede richting,” aldus de federaal secretaris nog.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Veiligheid , ABVV , Gianni De Vlaminck , bouwsector , veiligheidsvoorschriften , arbeidsongeval , bouwwerf
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.