60 procent van de Belgische gevaccineerden denken dat de invoering van een coronapas in de horeca een nuttige stap is in de strijd tegen het virus, blijkt uit de laatste Motivatiebarometer van de UGent, de ULB en de UCL. Opvallend: gevaccineerde Brusselaars zijn in alle voorgestelde sectoren de grootste voorstanders van de invoering van de pas.
Twee op de drie Brusselse gevaccineerden pro coronapas in horeca
Dat schrijft Le Soir vrijdag op basis van de nieuwste Motivatiebarometer, die werd uitgevoerd bij 2.120 gevaccineerde (17,3% onder hen kwam uit Brussel) en 886 niet-gevaccineerde (11,2% Brusselaars) mensen.
"De ingeënte deelnemers aan het onderzoek zijn voorstander van een selectief en doelgericht gebruik van het Covid Safe Ticket in contexten waar de gezondheid en veiligheid anders niet gegarandeerd kunnen worden", zegt sociaal psycholoog Olivier Klein (ULB) aan Le Soir.
Opvallend is dat gevaccineerde Brusselaars in alle voorgestelde sectoren - reizen, grote evenementen maar ook horeca, werk of school - grotere voorstanders zijn van de invoering van een Covid Safe Ticket dan hun Vlaamse en Waalse collega's.
In de horeca bijvoorbeeld ziet 66 procent, of twee derde, van de ingeënte Brusselaars het wel zitten om hun coronapas te laten zien, tegenover slechts 55 procent van de Vlaamse en Waalse gevaccineerden. De helft van die Brusselaars denkt dat de coronapas ook nuttig zou zijn op het werk, tegenover 40 procent van de Vlamingen en 42 procent van de Walen met een prik. Zes op de tien Brusselse gevaccineerden willen graag een Covid Safe Ticket ingevoerd zien in het hoger onderwijs, tegenover slechts 45 procent van de Vlaamse tegenhangers, en 46 procent van de Waalse (Lees verder onder de grafieken)
Omdat Brusselaars de risico’s op (ernstige) besmetting als hoger inschatten, zijn ze nog sterker gemotiveerd dan de Vlamingen of Walen en geven ze ook aan zich strikter aan de maatregelen te houden, concluderen de onderzoekers. "Dergelijke resultaten geven aan dat de bevolking bereid is tot een blijvende inspanning als de situatie dit vereist."
"We kunnen ervan uitgaan dat dit te wijten is aan de de perceptie van een hoger gezondheidsrisico in Brussel, waar de gevaccineerden denken dat het Covid Safe Ticket situaties veiliger kan maken, maar tegelijk de rest van de bevolking ook aanzet om zich te laten vaccineren", klinkt het bij Klein.
'Communicatie wordt cruciaal'
Belgische niet-gevaccineerden denken dan weer in 92 procent van de gevallen dat het Covid Safe Ticket een drukkingsmiddel is om hen toch aan te sporen zich te laten vaccineren. 96 procent van hen ziet het als een potentiële bron van conflicten, en ook 60 procent van de gevaccineerden denkt dat de introductie van een coronapas in nieuwe sectoren spanningen met zich kan meebrengen. De resultaten van niet-gevaccineerden zijn niet uitgesplitst per gewest, wat mogelijk te maken heeft met het lage aantal Brusselse respondenten (net geen 100).
De resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat communicatie cruciaal zal zijn bij de eventuele invoering van een Covid Safe Ticket in andere sectoren, om spanningen te vermijden. Vooral omdat het geduld van de gevaccineerden stilaan opraakt. Slechts ongeveer de helft van de mensen die zich liet inenten vindt nog dat de vaccinatiestrategie efficiënt is, een percentage dat een pak lager ligt dan voor de zomer. Tegelijk vragen niet-gevaccineerden nog altijd tijd om geïnformeerd en gemotiveerd te worden.
Slechts een kwart van de niet-gevaccineerden houdt zich nog aan de afstandsregels. In het bijzonder zij die al een besmetting achter de rug hebben, denken zo beveiligd te zijn en willen de coronamaatregelen afschaffen. De onderzoekers raden overheden aan te benadrukken dat vaccinatie ook na een besmetting een meerwaarde blijft, en te blijven communiceren hoeveel procent van gehospitaliseerde mensen niet-gevaccineerd zijn.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gezondheid , Politiek