Tweedeling in populariteit secundaire scholen: 'Ouders gaan af op reputatie'

SDS
© brusselnieuws.be
07/03/2016

10 van de 21 Brusselse secundaire scholen die de studierichting 1A aanbieden, kregen meer aanmeldingen dan er vrije plaatsen zijn. En dat terwijl er in de andere 11 andere scholen nog vrije plekken beschikbaar zijn. "Ouders gaan af op de reputatie van een school, maar het is de vraag of die wel overeenkomt met de realiteit", zegt Marc Borremans van ACOD Onderwijs.

De secundaire school die het meest in trek was, is het atheneum van Etterbeek. Daar probeerden 229 mensen hun kind in te schrijven, voor 70 vrije plaatsen. Ook het Sint-Pieterscollege, Sint-Jan-Berchmans en Jan-van-Ruusbroeckollege zijn zeer populair.

Directeur Patrick De Clercq van het Atheneum Etterbeek merkt al een paar jaar dat zijn school zeer bevraagd is. "We vermoeden dat dat aan een combinatie van factoren ligt, zoals haar goede reputatie, ligging, goede bereikbaarheid en faciliteiten", zegt hij op de groene campus van de school aan brusselnieuws.be. "Ook dankzij ons pedagogische project trekken we veel extra kandidaten aan. We hebben aandacht voor zij die het wat moeilijker hebben, terwijl we tegelijkertijd de sterkere leerlingen toch voldoende uitdagen."

Dat haalt ook Marc Borremans van het ACOD aan als reden. "De school heeft een goede zorgstructuur, waarmee ze zwakkere leerlingen meekrijgen, ook al moeten ze soms heroriënteren. Dát is voor mij kwaliteitsonderwijs."

Maar er zijn ook andere scholen die diezelfde kwaliteiten hebben, benadrukt Borremans. "Het Atheneum De Toverfluit in Molenbeek heeft ook een goede zorgstructuur, en levert naar mijn mening uitstekend werk af. Die school heeft het in het verleden moeilijker gehad, maar zou ik op dit moment zeker durven aanraden. Toch heeft ze niet dezelfde aantrekkingskracht." Ter vergelijking: de Toverfluit had 20 aanmeldingen voor 49 vrije plaatsen.

In drie scholen houden aanmeldingen en vrije plaatsen elkaar min of meer in evenwicht. Hier kunt u de precieze cijfers per school bekijken: (lees verder onder de grafiek)

Iedereen burgerlijk ingenieur

"Er zijn een aantal scholen die schermen met het aantal afgestudeerden dat naar de universiteit trekt en daar vervolgens ook slaagt", zegt Borremans. "Maar daarbij moet je rekening houden met de kwaliteit van de binnengekomen leerlingen. Als je alleen de allerbesten toelaat, is het niet moeilijk om hoge slaagcijfers te halen."

"Anderzijds, als er op 100 ingeschreven kinderen maar 30 de eindmeet halen, dan kun je je vragen stellen bij de manier waarop die school omgaat met de zwakkere leerlingen. 70 kinderen hebben er een negatieve schoolervaring opgedaan, met schoolmoeheid en mogelijk afhaken tot gevolg."

Ouders gaan op reputatie af, zeker voor de secundaire school, zegt de vakbondsman. "Het is ook moeilijk om te kiezen, en iedereen ziet zijn kind al burgerlijk ingenieur worden. Maar wat als het kind dat niet aankan? Ik zou iedereen aanraden verschillende scholen te bezoeken, zodat ze de schoolcultuur kunnen opsnuiven. Daarbij moeten ze ook rekening houden met de eigenheid van elk kind."

Vanaf 26 mei kunnen ouders die nog een plekje zoeken in het middelbaar onderwijs hun kind opnieuw inschrijven voor de nog beschikbare plaatsen. De twee ouders die brusselnieuws.be volgde op de dag van de inschrijvingen, hebben ons laten weten dat hun kind ingeschreven is in de school van hun keuze. De verwachting is dat grosso modo uiteindelijk alle beschikbare plaatsen zullen worden opgevuld tegen september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni