Ongeveer dertig vluchten hebben op Brussels Airport vertraging opgelopen door vakbondsacties van de politie. Soms liep de vertraging op tot anderhalf uur. Zo'n 200 mensen hebben hun vlucht gemist. De politievakbonden hebben er stiptheidsacties uitgevoerd aan de grenscontroles en op minstens een toegangsweg. De actie is intussen afgelopen, maar er zijn wel nog steeds vertragingen. Brussels Airport raadt passagiers aan voldoende vroeg naar de luchthaven te komen.
Tweehonderd passagiers missen vlucht door acties politievakbonden aan luchthaven
Na een anderhalf uur durende blokkade van het kruispunt Kunst-Wet, braken de vakbonden (ACOD, ACV Politie, NSPV en VSOA) de actie daar af rond 8.30 uur. De militanten gingen dan richting Centraal Station om daar de trein te nemen naar Brussels Airport. Aan de grenscontrole van vertrekkende vluchten naar bestemmingen buiten de Schengenzone worden passagiers extra grondig gecontroleerd. Ook op het einde van de A201, de belangrijke invalsweg richting de luchthaven, staan politieagenten die doorgedreven controles uitvoeren. Rond 12.30 uur melden de christelijke vakbond en de luchthaven zelf dat de acties afgelopen zijn. Bij de paspoortcontrole zijn er wel nog steeds vertragingen, maar die zullen de komende uren verminderen.
De impact van de actie op de luchthaven is tot nu toe minder groot dan die van twee weken geleden toen er ook een grootschalige actie op de luchthavens gehouden werd. Toch lopen de vertragingen ook nu op tot 1,5 uur. Ook op de toegangsweg staan files. "Zowat 200 reizigers hebben daardoor hun vlucht gemist," zegt Nathalie Pierard, woordvoerder van Brussels Airport. "Wie nog een vlucht moet halen, raden we aan om een stuk vroeger te komen. Voor Schengenvluchten is het advies om 2 tot 2,5 uur op voorhand aanwezig te zijn, voor niet-Schengenvluchten drie uur." Rond de middag zou de actie afgelopen moeten zijn.
Eerder op de ochtend werd er ook een grote actie aan de Wetstraat in Brussel gehouden. Het kruispunt met de ring werd geblokkeerd. Omdat dit gebeurde in volle ochtendspits zat het verkeer in de Europese Wijk en de Vijfhoek volgens Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit, volledig vast.
Substantiële loonsverhoging
"Dat was een beetje het effect waarnaar we op zoek waren natuurlijk," verduidelijkt Eddy Quaino van het ACOD over de vertragingen in het Brusselse verkeer deze ochtend. "Een actie doen we niet om de bevolking een plezier te doen, wel om ons punt te maken bij de regering: duidelijk maken dat we er genoeg van hebben." Meer bepaald hebben politievakbonden genoeg van de loonsonderhandelingen die in het slop zitten. Wat ze eisen is "een substantiële loonsverhoging".
"We willen een ernstig voorstel zien dat veel verder gaat dan 35 euro per maand," zegt Vincent Houssin, voorzitter van VSOA politie tijdens de actie op Kunst-Wet in een interview aan Belga Video. Die loonsverhoging van 35 euro per maand ligt nu op tafel, maar het geld is er niet, zegt de vakbond. "Die enveloppe is leeg, het is al de derde keer dat minister Verlinden woordbreuk pleegt over een loonsverhoging." "Pas vanaf 100 euro per maand kunnen we beginnen te discussiëren," maakt Raoul Moulin, vakbondssecretaris bij ACV de eis tot loonopslag concreet.
De bonden willen niet publiek maken waar en wanneer ze precies nog gaan actie voeren. Die acties zouden gaan van boetevrije weken tot stiptheidsacties in de luchthavens en doorgedreven verkeerscontroles. De acties zouden zich evenmin beperken tot Brussel en het centrum van het land, maar zich gaandeweg uitbreiden.
Te Deum
Maandag was er ook al een actie bij het Te Deum voor Koningsdag in de Brusselse Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal. De militanten van de bonden onthaalden de politieke vertegenwoordigers met boegeroep. Volgens Joery Dehaes van ACV Politie was er maandag in de marge van het Te Deum een korte ontmoeting met premier Alexander De Croo (Open Vld), maar was die niet van die aard om verdere acties af te blazen. "Hij beloofde dat de regering wil praten en oplossingen wil zoeken. Maar we praten al sinds mei en het gaat van kwaad naar erger. Er ligt nog niets concreets op tafel."
"We wachten op een voorstel," zei Luc Breugelmans, vaste afgevaardigde politie van ACOD. "We zijn bereid om elk moment aan tafel te zitten. Ik kan me niet inbeelden dat zo snel het nodige geld gevonden is. Maar er staan nog twee maanden acties gepland, dus ze hebben tijd."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , politievakbonden , politie , vakbonden , betoging