Uitgelicht: 22,3 miljoen voor nieuwe scholen

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
11/05/2011
Ruim 22 miljoen euro wordt dit en volgend schooljaar in het Brusselse Nederlandstalige onderwijs gepompt: 18 miljoen van Vlaanderen, 2,5 miljoen van de VGC en nog eens een kleine twee miljoen van het Brussels Gewest. Behalve negen nieuwe of ‘ontdubbelde’ basisscholen komt er in Anderlecht ook een secundaire nijverheidstechnische school bij.

De extra steun voor uitbreiding werd aangekondigd door Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) en VGC-collegelid bevoegd voor Onderwijs Jean-Luc Vanraes (Open VLD).

O mdat in Brussel nog altijd te veel jongeren vastlopen in het algemeen secundair onderwijs, proberen de onderwijsoverheden al enkele jaren het technisch en beroepsonderwijs aan te prijzen. Vanaf 1 september 2012 is er een nieuwe nijverheidstechnische school, op een adminis­tratieve site in de Verheydenstraat. Hiervoor wordt een beroep gedaan op de vzw Sint-Goedele, die het Anderlechtse Sint-Guido-Instituut, het Jetse Sint-Pieterscollege en nog enkele katholieke Brusselse scholen bestuurt. Directeur Piet Vandermot meent dat er in Anderlecht behoefte is aan zo'n school. "We gaan er schilderwerken en andere richtingen uit de bouwnijverheid aanbieden. Daar is een tekort aan. In het Brusselse beroeps- of technisch onderwijs kun je nu vooral terecht voor verzorging, kantoor en handel. Don Bosco biedt natuurlijk wel nijverheidstechnische richtingen aan, maar die school ligt in Sint-Pieters-Woluwe. Leerlingen uit Anderlecht steken het kanaal niet over."

In de nieuwe school zal behalve technisch en beroepsonderwijs ook bijzonder onderwijs worden gegeven. Daartoe voert de vzw Sint-Goedele een grote schuif- en verhuisoperatie in Laken door. Om te beginnen worden Spes, de basisschool voor bijzonder onderwijs in de Molenbeeksestraat, en de Cardijnschool, de Lakense secundaire school voor bijzonder onderwijs, overgebracht naar de Anderlechtse Verheydenstraat. Vandermot: "In de Cardijnschool kunnen de leerlingen die voorbereid worden op de gewone arbeidsmarkt, nu al schilderwerken volgen. Door de school te verhuizen zullen ook zij gebruik kunnen maken van de infrastructuur op de nieuwe site."

De Cardijnschool wordt verkocht. In de gebouwen van Spes komt een nieuwe basisschool, een vestiging van het Sint-Pieterscollege.

Voorts verhuist ook de beroepsafdeling Schilderwerken van Sint-Guido naar de Verheydenstraat. Vandermot vindt die nabijheid van beroeps en bijzonder onderwijs een goede zaak. "De grens tussen beide is flou. In het beroeps zitten soms leerlingen die eerder thuishoren in het bijzonder beroepsonderwijs, maar bij de ouders is de drempel naar dit type onderwijs nog altijd heel hoog. Als ze samen zitten, zal dat veel soepeler lopen."

Gewest legt bij
De nieuwe nijverheidstechnische school zal een deel van het geld opsouperen dat de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie nog dit jaar in de capaciteitsuitbreiding van het Brusselse onderwijs steken. De rest gaat naar het basisonderwijs. Voor heel Brussel moeten er tegen 2015 vijftienduizend plaatsen bij komen, waarvan drieduizend aan Nederlandstalige kant. Eerder werd al bekend dat de Sint-Jorisbasisschool een tweede vestiging opent aan Nieuwland. Daar komen nu acht projecten bij van het gemeentelijk, gemeenschaps- en vrij onderwijs. Het gaat om uitbreidingen of nieuwe scholen: de Schaarbeekse gemeenteschool Kattepoel, de Lutgardisschool in Etterbeek, Sint-Pieters in Jette/Laken, De Kleurdoos in Brussel-centrum, 't Plant'zoentje in Laken, De Muziekladder in Schaarbeek, Papageno in Evere en de Unesco­school in Koekelberg. Samen zijn dat 390 extra plaatsen tegen september. In zes jaar tijd moeten ze uitgroeien tot 1.800 plaatsen.

Brussels minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD) heeft nog andere voorstellen ontvangen van scholen die willen uitbreiden. Een of meer van die projecten zal (zullen) wellicht uitgevoerd kunnen worden met de eenmalige bijdrage van het Brussels Gewest. Vorige week bleek plots dat de Brusselse regering, nochtans niet bevoegd voor Onderwijs, volgend jaar ook een duit in het zakje doet en negen miljoen euro uittrekt voor 3.500 extra plaatsen in Brusselse scholen. Die negen miljoen worden verdeeld volgens de bekende verdeelsleutel: 20 procent voor Vlaamse en 80 procent voor Franstalige projecten. Dat betekent dus nog eens 1,8 miljoen euro erbij voor het Nederlandstalig onderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni