Uitgelicht: Onze reporter nam deel aan de G1000
N ooit eerder discussieerden zoveel Belgen tezamen over de toekomst van dit land als zaterdag. Het gevoel dat overheerste, laat zich samenvatten als: 'Jarenlang stonden we aan de kant en moesten we toekijken hoe de ene vloedgolf na de andere, financieel of politiek, het land overspoelde.' Zaterdag, tijdens de G1000, was de uitzichtloosheid weg. We waren allemaal fier dat we mee konden zoeken naar oplossingen.
Per tien namen we plaats aan een van de 85 gesprekstafels. In een temperatuur van 18 graden debatteerden we tien uur lang over onder meer de sociale zekerheid, welvaart in tijden van crisis en migratie. Wel jammer dat de diversiteit aan mijn tafel ver te zoeken was. Zo zat er bijvoorbeeld niemand van allochtone origine aan tafel. Dat is jammer, omdat we ook gingen debatteren over migratie. Op één Franstalige vrouw na, die in het Nederlands mee debatteerde, waren het allemaal Nederlandstaligen, een burgemeester, een bedrijfsleidster, een BSO-leerkracht, een student... Een professionele gespreksleidster leidde het gesprek in goede banen.
Onze tafel lanceerde enkele opvallende ideeën. Dat je bijvoorbeeld voortaan ook zou moeten kunnen pensioensparen bij de overheid, wat meer garanties en zekerheid biedt dan bij privébanken. Of dat kleine bedrijven, die verankerd zijn in de stad, minder belastingen moeten betalen dan de grote internationale firma's. Inzake werkloosheid stelden we voor dat schoolverlaters onmiddellijk een werkloosheidsuitkering moeten krijgen, op voorwaarde dat ze intensief op zoek gaan naar werk. En zodra ze werk gevonden hebben, moeten ze ook een premie krijgen als beloning. Toen het thema 'migratie' aangesneden werd, werd voorgesteld om nieuwkomers intensiever dan ooit te begeleiden, vooral op taalvlak. De BSO-leerkracht, een man uit Limburg, getuigde over nieuwkomers die amper Nederlands spreken. "Ik moet hun zelfs uitleggen wat een hamer is, zo ernstig is de situatie bij ons in Limburg."
Na elk onderwerp waarover gedebatteerd werd, werden een drietal problemen met bijbehorende oplossingen op papier gezet. Die werden vervolgens in ijltempo verwerkt en gegroepeerd door de central desks. De thema's die het vaakst voorkwamen, werden geprojecteerd op videoschermen. Vervolgens kon elke deelnemer met een druk op de knop aangeven welke maatregelen hij of zij het belangrijkst vond. Enkele resultaten: 38 procent van de deelnemers van de G1000 wil werken aantrekkelijk maken door het minimumloon te verhogen. 23 procent wil de pensioenen transparanter en gelijker. 45 procent wil eenzelfde bedrag aan kinderbijslag voor het eerste, tweede, derde... kind. En 35 procent wil meer gelijkheid in de toegang tot de sociale zekerheid.
Op het eind werden de resultaten overhandigd aan de zeven parlementsvoorzitters, die er wat onwennig bij stonden. Ook de Brusselse parlementsvoorzitster Françoise Dupuis (PS) stond ervan te kijken. Voor een keer waren het niet de politici die in de aandacht stonden, maar de gewone burgers. Organisator David Van Reybrouck kon op het einde, tijdens het applaus, zijn tranen niet meer bedwingen. "Ik ben onder de indruk van de energie en de toewijding van onze deelnemers. Je proeft echt een gevoel van verantwoordelijkheid. Indrukwekkend."
Van 1000 naar 32
De Brusselaar Jonathan Eden is maar wat blij dat hij aan de G1000 heeft deelgenomen. "Het is duidelijk dat de politici van het volk vervreemd zijn. Ze hebben lang hun verantwoordelijkheid niet genomen. De Belgen hebben echt wel wakker gelegen van de politieke en financiële crisis, maar ze hebben te weinig hun stem laten horen. Het feit dat ze nu toch wakker zijn geschoten en massaal aan dit evenement deelnemen, is historisch."
Ook Abdel Medoki, Brusselaar met Afrikaanse roots, is tevreden. "Het is goed dat er eindelijk eens een dialoog ontstaat tussen de Belgen. Voor de allereerste keer heb ik met Walen, Vlamingen en Brusselaars tezamen kunnen discussiëren over problemen. Dat lucht op. Toch zijn heel wat thema's te complex om in zo'n korte tijd te bespreken, zoals migratie." Mireille Robert, van Congolese origine, treedt hem bij. "Migratie is zo complex. Ik ben opgegroeid in België. Toch willen mensen nog altijd dat ik 'integreer' in de maatschappij, terwijl ik hier verdorie geboren ben. Ik ben een Belgische, zoals jullie allemaal."
Er waren wat onduidelijkheden, onder meer over het elektronisch stemsysteem. "Verwarrend," vond Guy De Kee uit Gent. "De ene keer gaf het zendertje een rood licht, de andere keer lichtte het groene lampje op als we moesten stemmen." De organisatie benadrukte dat er bewust gekozen is voor een goedkoper stemsysteem, maar dat alle stemmen wel degelijk geregistreerd zijn. Ook online namen enkele honderden mensen deel aan het debat.
Op het evenement waren maar liefst tachtig journalisten en twintig tv-ploegen aanwezig, ook internationale. Ook de acht internationale waarnemers waren onder de indruk. Aan de organisatie van het evenement werkten de afgelopen negen maanden niet minder dan achthonderd vrijwilligers mee.
De G1000 is nog maar het begin. De komende maanden zullen 32 burgers, 'de G32', de voorstellen en prioriteiten verder uitwerken tot een pakket concrete aanbevelingen voor de politici.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.