Elke editie worden ze talrijker: de Brusselse bedrijven die het diversiteitslabel van Actiris verwerven. Dit jaar gaat het om 28 Brusselse werkgevers die zich actief inzetten voor meer verscheidenheid en minder discriminatie binnen hun organisatie. “Brussel is superdivers, we willen hier een weerspiegeling van zijn.”
Uitreiking diversiteitslabels Actiris: ‘We willen geen eiland in de stad zijn’
De diversiteitsdienst van Actiris heeft in totaal al meer dan 200 werkgevers geholpen bij hun diversiteitsplan, en dat loont: anno 2020 strooit de Brusselse openbare tewerkstellingsdienst rijkelijk in het rond met hun officiële diversiteitslabels. De bedrijven lijken verscheidenheid steeds hoger in het vaandel te dragen.
“Ons officiële label krijgen ondernemingen niet zomaar,” vertelt Jan Gatz, woordvoerder van Actiris aan BRUZZ. “Wij gaan op controle bij bedrijven of bedrijven komen proactief naar ons met de vraag hoe ze diversiteit kunnen stimuleren. Denk heel ruim omtrent dit begrip: leeftijd, nationaliteit, gender, mensen met een beperking, enzovoort. Samen met de onderneming stellen we dan een tweejarenplan op. Dit kan bijvoorbeeld gaan om workshops over interculturele communicatie, ontmoetingsmomenten, of we vergelijken gelijkaardige problemen die steeds weer voorkomen bij verschillende bedrijven.”
Ancienne Belgique
“Wij zijn twee jaar geleden beginnen samenwerken met de diversiteitsdienst van Actiris,” zegt Ilse Schoonackers, HR-manager van de Ancienne Belgique. Het cultuurhuis sleept dit jaar voor het eerst het label in de wacht. “We hebben bijvoorbeeld gefocust op het standaardiseren van onze selectieprocedures, en hebben allochtone vrouwen bij de procedures begeleid. Brussel is superdivers: we willen hier een weerspiegeling van zijn en geen eiland in de stad. Dit proberen we nu aan te tonen in ons publiek, personeel en programmatie. Die drie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”
Ook Tractebel zette de afgelopen twee jaar vol in op diversiteit: “We zijn er van overtuigd dat diversiteit een echte meerwaarde is voor onze activiteiten,” klinkt het bij Denis Lohest, manager van Tractebel. “We begrijpen onze klanten beter en komen samen met hen tot beter aangepaste oplossingen, meer innovatie en collectieve intelligentie. De promotie van vrouwen binnen onze technische beroepen (STEM), de sensibilisering van ons management voor diversiteit en interculturaliteit en het opkrikken van diversiteit bij de profielen die we rekruteren zijn enkele voorbeelden van de acties die we ondernomen hebben binnen ons diversiteitsplan.”
In 2019 was er een verdubbeling van het aantal begeleide privébedrijven, van 22 naar 44 werkgevers. Actiris hoopt dat de stijgende lijn zich voortzet.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , diversiteitslabel Actiris , Actiris , AB
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.