Brussel zal tegen 2020 de eerste Belgische stad met 5G worden. Dat staat in een protocolakkoord dat de Brusselse regering heeft gesloten met de mobiele telefonieoperatoren Telenet, Proximus en Orange. Om de uitrol mogelijk te maken, zullen de stralingsnormen aangepast worden.
Uitrol 5G: 'Stralingsnormen worden aangepast'
Het akkoord schept meer duidelijkheid over hoe 5G geïmplementeerd zal worden. Er komt bijvoorbeeld een ‘proof of concept’, een soort testsituatie die meer inzicht moet geven in wat 5G te bieden heeft voor Brussel. Ook verbinden de operatoren zich ertoe om deel te nemen aan informatievergaderingen met bewoners.
Aanpassing normen
Een van de belangrijkste struikelblokken voor 5G zijn de strenge Brusselse stralingsnormen, die momenteel 6 volt per meter bedraagt. Ter vergelijking, de internationale richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, laat 41,2 volt per meter straling toe, in Vlaanderen gaat het om 20,6 volt.
Proximus hekelde eerder dit jaar dat ze in Brussel geen testen kan uitvoeren met 5G, dat nog volop in de ontwikkelingsfase zit, omwille van die norm.
Telecomoperator Telenet bevestigt nu dat de normen worden aangepast om 5G mogelijk te maken. Het is echter niet geweten wat de nieuwe norm zal zijn. “Daarvoor is het nog te vroeg,” klinkt het.
'Nog wachten op concrete beslissing'
Technologiefederatie Agoria, die eerder al kritisch was voor de regering omdat die “treuzelde” met de uitrol, juicht het akkoord toe, maar stelt wel vast dat er nog veel zaken geconcretiseerd moeten worden.
“Dit is nog maar een beslissing over een stappenplan. Op de echt concrete beslissingen, over de nieuwe norm bijvoorbeeld, is het nog wachten,” klinkt het.
Eerste stad van België
Bianca Debaets (CD&V), staatssecretaris voor Digitale Transitie, reageert alvast verheugd. "Dat Brussel tegen 2020 de eerste stad wordt in België met 5G toont nog maar eens dat de Brusselse regering werk maakt van een dynamische en ambitieuze smart city."
Met een snelle verbinding kunnen nieuwe toepassingen ontwikkeld en gebruikt worden, zoals intelligente armbanden waardoor zorgbehoevende senioren langer thuis kunnen wonen of geconnecteerde wagens die trajecten registreren om de mobiliteitsproblematiek beter onder controle krijgen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.