Het Universitair Ziekenhuis Brussel gaat zoveel mogelijk bezoeken, consultaties en bijeenkomsten afzeggen of uitstellen voor de veiligheid van de patiënten, bezoekers en medewerkers. Bijeenkomsten die niet noodzakelijk zijn voor de zorg worden ook geannuleerd.
De patiënten die in het UZ liggen, krijgen strikte regels mee rond het aantal bezoeken. Bezoek wordt in het algemeen beperkt tot maximaal twee personen per dag voor een duur van twee uur.
Tegelijk worden er ook meer bedden vrijgemaakt op aparte afdelingen voor corona-patiënten. De meeste consultaties, opnames en behandelingen gaan gewoon door, al worden niet-dringende consultaties bij voorkeur uitgesteld.
Bij besmette coronapatiënten wordt bezoek helemaal afgeraden. Dat is echter niet altijd mogelijk en daarom wordt in sommige gevallen maximaal één bezoeker per dag toegelaten voor een maximale duur van twee uur. Die bezoekers moeten beschermende kledij dragen die door het ziekenhuis wordt voorzien. Bezoekers die recent in risicogebied zijn geweest en die zich ziek voelen, worden gevraagd om thuis te blijven.
Het gaat hier bijvoorbeeld over routinecontroles die ook in overleg met de huisarts opgevolgd kunnen worden. De betrokken patiënten zullen persoonlijk gecontacteerd worden. De mensen die ziek zijn en al een consultatie gepland hebben, bellen best even naar de afdeling waar de afspraak gemaakt werd om met een medewerker te bespreken of de afspraak moet worden uitgesteld.
Seminaries, infosessies, vergaderingen en andere bijeenkomsten die in het UZ plaatsvinden, worden voorlopig geannuleerd of uitgesteld. Deelnemers worden op de hoogte gebracht door de organisatoren.
Niet-dringende consultaties opgeschort
Intussen heeft de Vlaamse ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro beslist om alle niet-dringende ingrepen en consultaties vanaf zaterdag op te schorten in alle ziekenhuizen. Dat geldt in Brussel dus ook voor het UZ in Jette. Het doel is om de capaciteit te verhogen voor coronagevallen.
"De boodschap is simpel: als je niet in het ziekenhuis moet zijn op dit ogenblik, ga dan niet naar het ziekenhuis", zegt woordvoerder Edgar Eeckman van het UZ Brussel. Het gaat dus bijvoorbeeld om ingrepen die net zo goed over een maand kunnen worden uitgevoerd.
Lees meer over: Samenleving , Universitair Ziekenhuis Brussel , UZ Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.