| Het Brusselse arbeidshof aan het Poelaertplein.

Vakbonden beschutte werkplaatsen steunen ontslagen medewerker

© Belga
27/06/2023

Het gemeenschappelijke vakbondsfront bij de Brusselse beschutte werkplaatsen heeft dinsdagochtend actiegevoerd aan de arbeidsrechtbank op het Poelaertplein in Brussel. Ze willen zo een mentaal beperkte medewerker van een beschutte werkplaats van de FOES-groep in Anderlecht ondersteunen. Er waren dertig actievoerders aanwezig , onder wie collega's en vakbondsvertegenwoordigers.

De actievoerders stellen dat de medewerker onterecht ontslagen werd voor seksuele intimidatie. De man zou op staande voet ontslagen zijn nadat hij tegen een nieuwe collega in de metro onderweg naar huis gezegd zou hebben "dat hij van haar hield" en "een ketting met een hartje voor haar wou kopen." Deze collega was ook mindervalide.

'Aanval op de vakbondsleden'

De mindervalide medewerker moet dinsdag verschijnen voor de Brusselse arbeidsrechtbank. "De man heeft 27 jaar voor het bedrijf gewerkt", zegt Jeanne Maillart van de christelijke vakbond. Volgens Maillart heeft het bedrijf de procedure voor ontslag niet gevolgd.

"Werkgevers van beschutte werkplaatsen hebben de verantwoordelijkheid om sociale begeleiding te geven aan de medewerkers en daarbij uit te leggen wat mag en wat niet mag", meent Maillart. "Ze moeten uitleggen waarom het een probleem is dat je verliefd wordt op een collega, maar er is niet eens een gesprek gevoerd met de vakbondsvertegenwoordiger."

Volgens Maillart gaat het dan ook niet over seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar over een "aanval op de vakbondsleden en -vertegenwoordigers." "De werkgever grijpt de situatie aan om een mindervalide vakbondsvertegenwoordiger te ontslaan, en dat is de enige reden."

De vakbonden hebben het ontslag van de vertegenwoordiger aangevochten. De arbeidsrechtbank zal de pleidooien van werknemer en werkgever aanhoren en binnen 7 tot 8 dagen een vonnis vellen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni