Verplicht sorteren van huisvuil: ophaling van de oranje zak met voedingsafval door Net Brussel

Vakbonden kondigen stakingen aan op eerste dag afvalhervorming

MVDH
15/05/2023

Vanaf vandaag verandert er heel wat in de Brusselse afvalophaling. Dat heeft niet enkel een grote impact op de inwoners van het Gewest, maar ook op de ophaaldiensten. De vakbonden zitten op vinkenslag en hebben hun stakingsaanzeggingen al ingediend.

Sinds vandaag is het verplicht om organisch afval te sorteren in de oranje zak, vinden er opnieuw nachtelijke ophalingen plaats en kan je in tien gemeenten je witte zak nog maar eenmaal per week buitenzetten. De vakbonden zijn allesbehalve opgezet met de gang van zaken. Eerder hekelden ze al dat ze niet betrokken werden bij de vernieuwingsplannen voor Net Brussel en pas laat geïnformeerd werden.

Daarvoor was er bovendien al verzet tegen de hervormingen sinds de covidcrisis waarmee de ophaalrondes verlaagd werden van drie naar twee afvalophalers per vrachtwagen en dat voor een grotere oppervlakte per persoon. Hierdoor moeten dus zwaardere zakken worden gedragen en grotere afstanden afgelegd. Daar komen nu onder meer de nieuwe nachtelijke afvalrondes nog bij, waar de bonden zich al eerder tegen hebben gekant. De afvalophalers van Net Brussel mogen momenteel gratis met het openbaar vervoer pendelen naar hun rondes, maar in de nacht is dat onmogelijk, en zullen zij dus de wagen moeten pakken.

Risicoanalyses

De drie grote vakbonden VSOA, ACOD en ACV hebben daarom alvast stakingsaanzeggingen ingediend waarbij ze deze grieven herhalen. “Sinds de eerste overlegbijeenkomst over deze hervorming werd een tekst voorgelegd die sindsdien amper is veranderd”, aldus Michel Pirsoul van het VSOA maandag. “Het leek meer op een infosessie dan op echt overleg.” Volgens Pirsoul lijkt de hele hervorming vooral op improvisatie. “Er zijn helemaal geen studies of risicoanalyses uitgevoerd naar de impact. We zullen de komende weken moeten afwachten hoe dit loopt, want we hebben voorlopig gewoon geen idee.”

"Door de te trage communicatie over de hervorming zijn veel mensen nog niet mee met de veranderingen", beaamt Mustafa Bouchbouk van het ACV. "We geven het 15 dagen om te zien hoe het loopt en of er dan snel wordt bijgestuurd. Er staan wel al extra vrachtwagens klaar om ingezet te worden indien nodig, maar dat betekent dat niemand meer met vakantie kan. Dat is geen oplossing."

Effectieve stakingen zijn wel nog niet voor meteen. “Dat is pas het ultieme wapen", klinkt het. “De stakingsaanzeggingen zijn om het personeel gerust te stellen”, zegt David Leirsberghe van het ACOD. “We wachten nog wat af hoe de hervorming zich de komende dagen ontwikkelt.” Ook hij hekelt echter de bijzonder slechte communicatie tussen de vakbonden en de politiek. “Zaken opleggen en daarna pas overleggen. Dat is niet hoe het werkt.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni