| De taser is minder dodelijk dan een vuurwapen, maar niet geheel ongevaarlijk.

Valse start voor proefproject tasers bij politie

BVR
© BRUZZ
02/01/2018

Het proefproject waarbij 14 politiezones een stroomstootwapen mogen gebruiken, kent een valse start. Zo zijn de vakbonden niet mee, en krijgen de politiezones de wapens niet aangekocht. "Daardoor kunnen we nu ook niet aan de training beginnen", zegt Patrick Evenepoel van de politiezone Brussel Zuid aan BRUZZ.

Net voor de jaarwisseling stuurde bevoegd minister Jambon een machtiging naar de 14 politiezones die deelnemen aan het proefproject met de tasers. Daardoor kunnen die nu met de opleiding van de agenten en de aankoop van de tasers beginnen.

Vakbonden vrezen rechtbank

De politievakbonden blijven echter gekant tegen het testen van de wapens zonder duidelijk wettelijk kader. “Een stroomstootwapen is een less-lethal weapon”, zegt Mario Thijs, voorzitter van het NSPV afdeling Brussel. “Minder dodelijk dan een vuurwapen, maar er blijven risico’s aan verbonden. Als het gebruikt wordt op iemand die drugs heeft ingenomen, of iemand die hartproblemen heeft, dan kan het toch fout gaan. In dat geval vragen wij ons af wat de rechter daarvan zal zeggen. Wij ijveren dan ook voor een wettelijke aanpassing, waardoor de agent die het stroomstootwapen gebruikt, niet persoonlijk verantwoordelijk kan worden gesteld.”

"We kunnen geen wapens aankopen en de opleiding zit ook vast. Daarvoor moet je immers eigen patronen meebrengen, en die kunnen we niet aankopen."

Patrick Evenepoel - korpschef politiezone Brussel Zuid

Maar volgens Jambon is zo’n aanpassing van de wet niet nodig, en worden de agenten gedekt door de toestemming die ze van de minister gekregen hebben. “Het gaat hier trouwens om een proefproject”, zegt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck. “Mocht blijken dat er na die proefperiode een aanpassing nodig is, kunnen we dat dan bekijken. Al zal dat volgens ons niet nodig zijn.”

Moeilijke voorbereiding

In totaal testen 14 politiezones in het land de tasers. In Brussel gaat het om de zones Brussel-West en Brussel-Zuid. “We zijn nu volop bezig met de voorbereidingen”, zegt commissaris Johan Berckmans van politiezone West aan BRUZZ. “We moeten nu de wapens aankopen en voorzien in opleidingen, dit volgens het train-the-trainer principe.”

Maar dat loopt niet van een leien dakje. "Geen enkele fabrikant van stroomstootwapens heeft ingetekend op onze opdracht", zegt Berckmans. "Wij willen maar enkele wapens aankopen, en dat is voor fabrikanten niet interessant."

Bij politiezone Zuid hetzelfde geluid. "We hadden eigenlijk liever gehad dat de minister zo'n opdracht uitschreef", zegt korpschef Van Evenepoel. "Want nu kunnen wij zelfs niet beginnen met de opleiding van enkele van onze agenten. Die vindt plaats op de federale politieschool, maar je moet je eigen patronen meebrengen. En die kunnen we nu dus niet aankopen omdat er niemand intekent op onze offerte."

Zones beslissen trouwens zelf wie ze met een taser zullen uitrusten. In de Zone West gaat het om de 20 agenten van de Anti-Banditisme Brigade, te herkennen aan de zwarte wagens. Ook Zone Zuid wil enkel haar speciale brigade voorzien van een stroomstootwapen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , taser , stroomstootwapen , politie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni