Brussels minister Elke Van Den Brandt (Groen) heeft in De Zevende Dag gepleit voor een verlenging van de herfstvakantie voor de Nederlandstalige scholen. De Franstalige Gemeenschap besliste eerder al om de herfstvakantie voor de Franstalige scholen verlengen tot en met woensdag 11 november. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaat voorlopig niet in op de vraag.
Van den Brandt wil ook langere herfstvakantie voor Nederlandstalige scholen
In '"De Zevende Dag" drong Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) er bij Vlaanderen op aan om net als de Franse gemeenschap de herfstvakantie te verlengen, om zo de verspreiding van het virus af te remmen.
“Ik denk dat het beter is voor Brussel dat de scholen - ook de Nederlandstalige scholen - die brug maken, om op die manier een rustpauze in te bouwen”, klonk het bij Van Den Brandt.
'Brussel is geen eiland'
De Franstalige Gemeenschap besloot vorige week al om de scholen na de herfstvakantie bijna een week langer gesloten te houden. Volgens Van den Brandt is er eenheid van commando nodig. “We botsen hier echt op de grenzen van ons federale systeem. Dat is een frustratie die ik als Brusselaar ook zelf ervaar.”
De scholen sluiten is geen populaire maatregel, maar "we moeten ingrijpen, en ik vrees ook op brede schaal", aldus Van den Brandt. "Brussel is geen eiland."
"Was dit op tijd? Als ik het nu zie dan denk ik 'hadden we dit misschien twee weken geleden moeten doen?'"
'School is een gecontroleerde omgeving'
Vlaams minister-president Jan Jambon reageerde eveneens in De zevende dag dat hij niet wil "vooruitlopen" op die belissing. Hij wil het effect van de huidige maatregelen eerst afwachten. Als die maatregelen toch onvoldoende effect zouden hebben, wil Jambon wel "bijsturen".
Volgens Jambon houdt minister van Onderwijs Ben Weyts bovendien "de vinger aan de pols". Jambon herhaalt dat de school een "gecontroleerde omgeving is". "Wanneer kinderen niet in het onderwijs zitten, zijn ze elders. Als je de kinderen de straat op laat gaan. Dan heb je daar geen controle over", aldus Jambon.
Brussel te laat met maatregelen?
Dat Brussel te laat zou gereageerd hebben op de alarmerende Brusselse coronacijfers wil Van den Brandt ook nuanceren. "Ik wil het beeld wegzetten dat er niet is ingegrepen. De mondmaskerplicht is ingevoerd in augustus, de café's zijn gesloten, er is een samenscholingsverbod ingevoerd, er zijn dus telkens stappen gezet."
Maar was dit op tijd? "Als ik het nu zie, dan denk ik 'hadden we dit misschien twee weken geleden moeten doen?'" Maar Van den Brandt denkt niet dat de huidige maatregelen voorkomen hadden kunnen worden. "Ik vrees dat we dit nu moeten doen om erger te voorkomen."
Vlaanderen wacht af
Jambon wil op dit moment geen bijkomende maatregelen nemen. Hij erkent dat de cijfers in Vlaanderen de verkeerde kant opgaan en dat het gezondheidssysteem onder druk staat. "Maar door vandaag bijkomende maatregelen te nemen, ga je dat niet oplossen". Jambon wil "het hoofd koel houden". "Je moet niet bang zijn om maatregelen te nemen, maar men moet ook geen overdreven maatregelen nemen", klinkt het.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronamaatregelen , brusselse scholen , nederlandstalig onderwijs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.