Traditioneel verandert er altijd wel wat bij de start van een nieuw jaar. We zetten de belangrijkste Brusselse veranderingen op een rijtje.
Van kermispony's tot expats: dit verandert er op 1 januari
LEZ wordt strenger
De Brusselse lage-emissiezone ging op 1 januari 2018 van start en wordt gaandeweg strenger. Pas in oktober van dit jaar werden er ook boetes uitgeschreven voor bestuurders die de zone toch binnenreden met te vervuilende wagens.
Het lijstje met vervuilende wagens wordt op 1 januari 2019 iets langer. Geen enkel voertuig zonder euronorm of van euronorm 1 mag dan nog in het Brussels gewest rond rijden. Maar ook bestuurders met zo'n wagen hoeven niet meteen een boete verwachten: er geldt een overgangsperiode van drie maanden.
Kermispony's verdwijnen
In Brussel en Wallonië zijn kermispony's vanaf 1 januari ook verboden. In Vlaanderen bestaat al zes jaar een strikte reglementering voor het gebruik van pony's en paarden, maar daar gaat het niet om een verbod.
Tot voor kort kwam het in Brussel aan de gemeenten toe om het gebruik van kermispony's al dan niet toe te laten, maar die regelgeving is nu dus geregionaliseerd. Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) noemde de praktijk van kermispony's bij de stemming, begin dit jaar, niet meer van deze tijd.
Brusselse ombudsdienst
Het Brussels Gewest krijgt een eigen ombudsman- of vrouw. Die zal bevoegd zijn voor elke gewestelijke competentie en ook voor die van de Franstalige gemeenschapscommissie (COCOF) en de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie (COCOM) De nieuwe ombudsman of -vrouw zal zich ook kunnen uitspreken over gemeentelijke zaken voor gemeenten die zelf geen ombudsdienst hebben.
Klachten of vragen voor de VGC zullen, zoals vandaag, behandeld worden door de Vlaamse ombudsman of -vrouw. Het mandaat van de Brusselse ombudsdienst zal vijf jaar duren en zal maar één keer verlengd kunnen worden op vraag van het parlement, of op eigen initiatief.
Eén woon-werkdocument voor expats
Expats van buiten de Europese Unie die in ons land komen werken, kunnen vanaf 1 januari hun arbeids- en verblijfsvergunning via één document aanvragen. België was een van de laatste EU-lidstaten waar dat nog niet mogelijk was.
Vanaf 1 januari kan hun werkgever via het Brusselse loket een werkkaart én hun verblijf tegelijk regelen.
Lijkwade of karton
In de zomer bereikte de regering al een akkoord over alternatieve begrafenismethodes, zoals een begrafenis in een biologisch afbreekbare kartonnen doos of in een lijkwade. Nu is die regeringsbeslissing in derde lezing goedgekeurd, waardoor ze ook echt van kracht wordt.
"Iedereen was al langer voorstander van deze alternatieven," zei minister-president Rudi Vervoort na afloop van de ministerraad in juli. "We willen zo de verschillen tussen de verschillende geloofsrituelen respecteren."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Nieuwjaar
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.