Zo'n 10.000 Black Lives Matter-manifestanten hebben zondagmiddag betoogd tegen racisme en politiegeweld op het Poelaertplein. Van social distancing was door de massale opkomst geen sprake. Viroloog Marc Van Ranst heeft sympathie voor de reden van de manifestatie, maar uit zijn bezorgdheid over de manier waarop. "Ik kan met zekerheid stellen dat het virus vandaag in die menigte is doorgegeven.”
Van Ranst over grote BLM-manifestatie: ‘Leg dit maar eens uit aan de mensen thuis'
"Als de betoging zes maanden geleden had plaatsgevonden stond ik waarschijnlijk tussen de menigte,” zegt Van Ranst aan BRUZZ. “Maar als viroloog vind ik zo’n betoging gevaarlijk. Ik kan met zekerheid stellen dat het virus vandaag in die menigte is doorgegeven.”
“Twee maanden geleden zou dit levensgevaarlijk geweest ,” vervolgt Van Ranst. “Nu zijn de gevolgen ervan hopelijk beperkt. Het is jammer om te zien dat de betoging in Gent wel lukte met het toepassen van social distancing, en niet in Brussel.”
“Een groter probleem is misschien hoe deze manifestatie overkomt bij de mensen thuis,” klinkt het nog bij de viroloog. “Hoe leg je deze manifestatie uit aan iemand die thuis een barbecue wil houden voor vijftien man, maar het niet mag?”
'Individuele en politieke verantwoordelijkheid'
Van Ranst vindt het in de eerste plaats ieders individuele verantwoordelijkheid om zich te houden aan de veiligheidsmaatregelen omtrent social distancing: “Wanneer je ziet dat er zo veel mensen aanwezig zijn, kun je beslissen weg te gaan. Maar het is natuurlijk ook aan de politiek om het mogelijk te maken dat social distancing op zo’n evenementen gerespecteerd kan worden.”
Burgemeester Philippe Close (PS) bleef deze namiddag, ook nadat bleek dat er een massa volk op het Poelaertplein stond, achter zijn beslissing staan om de manifestatie te gedogen. “De opkomst toont de ernst van de problematiek aan," klonk het via zijn woordvoerder. "Voor de manifestatie plaatsvond hebben we met de organisatoren afgesproken dat de veiligheidsmaatregelen omtrent social distancing zo goed mogelijk moesten worden gerespecteerd." Dat bleek allerminst het geval, maar "de menigte droeg onder meer mondmaskers", aldus het kabinet.
Premier Wilmes (MR) laat weten dat ze overleg gaat plegen met de betrokken burgemeesters en deelstaten. "Als ik naar de foto's kijk, betreur ik dat er geen alternatief is gevonden dat de gezondheidsmaatregelen respecteert en de inspanningen van de mensen die wekenlang in de vuurlinie hebben geleden in de strijd tegen het virus," zegt ze op Twitter.
De Brusselse N-VA is dan weer bijzonder kritisch voor de burgemeester die de betoging gedoogde. "We hebben uitdrukkelijk gewaarschuwd voor de risico’s verbonden aan de betoging in Brussel vandaag. Het is bijzonder spijtig om in de huidige omstandigheden te zien dat we gelijk krijgen", klinkt het.
"We hebben veel begrip voor de woede en verontwaardiging van de manifestanten, maar met 10.000 mensen samentroepen zonder enige ‘social distancing’ is onverantwoord. Er woedt nog steeds een geniepig en gevaarlijk virus", aldus de N-VA. "Burgemeester Close, we vroegen u dit te verbieden en naar alternatieven te zoeken. U draagt hierin een verpletterende verantwoordelijkheid."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , black lives matter , burgemeester Philippe Close , coronacrisis , betoging , betoging Justitiepaleis , Marc Van Ranst
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.