In zeker negen gevangenissen, waaronder die van Sint-Gillis en Berkendael, is het vereiste aantal personeelsleden voor de minimale dienstverlening niet gehaald deze ochtend. Dat komt door vakbondsacties van de liberale bond ACLVB en het christelijke ACV.
Veel stakers in gevangenissen Sint-Gillis en Berkendael
De stakingsacties zijn door de christelijke en de liberale vakbond opgestart om betere lonen te eisen voor de 65.000 federale ambtenaren. De 24 urenstaking in de gevangenissen wordt sinds dinsdagavond 22 uur goed opgevolgd. "Er wordt bij de personeelsleden in de gevangenissen duidelijk gehoor gegeven aan de oproep. We merken dat er maar weinig personeelsleden naar binnen gaan," zegt Eddy De Smedt van de liberale vakbond. "Dat bewijst dat de onvrede groot is."
Kathleen Van De Vijver, de woordvoerster van het Gevangeniswezen, bevestigt dat de stakingsoproep goed wordt opgevolgd.
"Op verscheidene plaatsen wordt de bezetting voor de minimale dienstverlening niet gehaald," zo zegt ze. Dat is het geval in de gevangenissen van Leuven-Centraal, Leuven-Hulp, Mechelen, Dendermonde, Sint-Gillis, Berkendael, Turnhout, Leuze-en-Hainaut en Lantin.
"Op verschillende plaatsen levert de politie bijstand," aldus Van De Vijver.
Gesloten centra
Volgens Johan Lippens van ACV Openbare Diensten wordt de actie ook goed opgevolgd in de gesloten centra voor mensen zonder papieren. In Vottem, Brugge, Steenokkerzeel en Merksplas staan stakingsposten opgesteld.
Ook aan het Klein Kasteeltje in Brussel wordt actie gevoerd. De bonden voeren actie in de aanloop naar de begrotingscontrole in maart. Ze eisen voor de federale ambtenaren onder meer een dertiende maand, maaltijdcheques en een verhoging van de loonschalen.
"We vragen een herwaardering van de barema's. Het is net als bij de politie twintig jaar geleden dat dat nog gebeurd is," had Lippens voor de start van de stakingsacties al aangeklaagd.
Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Veiligheid , gevangenis Sint-Gillis , gevangenis Berkendael , staking , vakbonden , vakbondsactie , minimale dienstverlening