De 19-jarige studente Romane is dol op het Ursulineskatepark in de Marollen. Opmerkingen en verwensingen van schunnige mannen in het park houden haar niet tegen. Maar dat zou een pak aangenamer kunnen. In de vierde aflevering van de podcast van het project Girls Make The City kon Romane haar ideeën delen om de publieke ruimte veiliger te maken. "Als we in de meerderheid zijn, zeggen de mannen niets."
Veiliger skaten voor vrouwen in Marollen: podcast zoekt naar oplossingen
Als jonge vrouw is Romane in het skatepark in de Marollen in de minderheid. Er komen vooral mannelijke skaters. Ook blijkt het skatepark een populaire hangplek voor louche types die teveel alcohol drinken.
Dat resulteerde al verschillende keren in vervelende ervaringen. Soms maken de mannen opmerkingen. Ze schelden haar uit als ze niet naar wens reageert. "Het is ook al voorgekomen dat iemand zei dat ik zijn pik moest komen zuigen of dat iemand me wilde aanraken. Hij raakte me aan en ik heb hem weg moeten duwen," zegt ze aan BRUZZ.
'Hoe creëren we een veilige stad?'
Haar skatevrienden schieten Romane te hulp schieten als het nodig is. Maar aangenaam is anders. Ze blijkt niet de enige te zijn die zich niet altijd goed voelt in en rond het skatepark. Tijdens het onderzoek voor Girls Make The City kwam Romane in contact met andere jonge vrouwen met gelijkaardige ervaringen.
Girls Make the City is het project van de progressieve vrouwenbeweging ZIJkant samen met de stadsmakers van Wetopia. Ze gingen – na een projectoproep van de Stad Brussel – op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe creëren we een stad die veilig aanvoelt voor iedereen? Daarvoor consulteerden ze naast Romane nog een twintigtal andere meisjes en jonge vrouwen die vaak in de Marollen zijn.
Hun onderzoek resulteerde in een reeks concrete acties, adviezen voor beleidsmakers en bovendien een vierdelige podcastreeks over de gesprekken met de deelneemsters. In de vierde aflevering van de podcast – gemaakt door Elena Dikomitis – gaan de meisjes dieper in op het thema van gender in de publieke ruimte.
Lees verder onder de fotoreeks.
Helft van de meisjes past gedrag aan
Net als Romane hebben negen op de tien meisjes in de Belgische steden Antwerpen, Brussel en Charleroi al seksueel getinte straatintimidatie meegemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van een ngo voor kinderrechten, Plan International. De helft van de meisjes past hun gedrag daarom aan. Ze mijden bepaalde plekken en nemen een andere route, gaan niet alleen op stap of kleden zich anders.
Romane denkt er niet over om haar gedrag te veranderen: skaten is sociaal en sportief en het kost niets. Als het warm is, skatet ze in een topje.
Maar de 17-jarige Ketiane en haar 18-jarige zus Ketline - beiden deelnemers aan Girls Make The City - pasten hun gedrag wél aan. Sinds ze ooit bijna beroofd werden van hun telefoon, gaan ze niet meer door de straat waar dat gebeurde. Het voetpad is er te smal waardoor je de straat op moet om iemand in te halen.
Ketline draagt liever broeken sinds ze als 12-jarige op straat werd nagefloten omdat ze een rokje droeg. "Ik dacht dat dat normaal was," reageert ze nu. "Dus ging ik me anders kleden, ik draag sindsdien veel meer broeken." De angst om nagefloten te worden, duikt nog steeds op tijdens warme dagen. "Ik neem altijd een jasje mee om me in te verstoppen."
"Nafluiten is geen compliment. Van dat idee moeten we af"
Betere verlichting en workshop micro-agressie
Volgens Romane, Ketiane en Ketline zijn er verschillende belangrijke maatregelen die bijdragen aan de oplossing. Allereerst betere verlichting plaatsen: 's avonds zijn er dealers en teveel donkere hoekjes in de Marollen. Ook zouden er openbare toiletten voor vrouwen moeten komen, vinden ze.
Ketline is ook blij met de workshops micro-agressie die dankzij het project op haar middelbare school worden georganiseerd. "Nafluiten is geen compliment. Van dat idee moeten we af," vult zus Ketiane aan.
Voor Romane is het belangrijk dat er meer meisjes naar het skatepark komen. Als er evenveel vrouwen zijn of meer, dan is de negatieve aandacht veel minder, beargumenteert Romane. "Als je alleen bent als meisje, hebben de mannen alleen oog voor jou."
Het project is nog niet voorbij: naast de workshops micro-agressie in mei, volgen nog workshops rolschaatsen en skaten voor vrouwen. Ook de bouw van skatemodules voor beginners staat gepland voor het voorjaar en de zomer. Ten slotte kunnen meisjes en vrouwen op een muur naast het station Kapellekerk in juli hun ervaringen over straatintimidatie delen op een fresco.
Lees meer over: Samenleving , Ice , ZIJkant , de Marollen , Ursulinenskatepark