Heel wat Brusselaars zijn al maanden gescheiden van hun partner in Marokko. Dat terwijl ze vlak voor de lockdown goedkeuring kregen voor hun aanvraag tot gezinshereniging. Hun partners kunnen niet vliegen omdat de Belgische regering geen groen licht geeft om de paspoorten vrij te geven.
Verliefde Brusselaars met handen in het haar: partner vast in Marokko
Het is de zomer van 2018 als Imane E. uit de gemeente Molenbeek, haar man via familie ontmoet. Ze begrijpen elkaar goed, er is een klik, een jaar later volgt de bruiloft. De aanvraag van haar echtgenoot voor een visum D - gezinshereniging - wordt in april dit jaar goedgekeurd. Daarna volgt de lockdown, maar halverwege juli komen de commerciële vluchten vanuit Marokko weer op gang.
Alleen kan de partner van Imane E. niet vliegen, omdat hij zijn paspoort nog niet heeft. Dat ligt op het visumcentrum Tlscontact Casablanca, dat het paspoort niet vrijgeeft zonder toestemming van België. "Sinds eind juni, begin juli proberen we het paspoort te pakken te krijgen," vertelt Imane E. "Voor die tijd wisten we dat het niet ging lukken. Nu het weer slechter gaat, zijn we bang dat er opnieuw maanden overheen zullen gaan."
Imane E. is niet de enige die op haar partner zit te wachten. Consultant Mariam E. woont in Brussel en werkt bij een Gents adviesbureau. Ze ontmoet haar man tijdens de zomer van 2018 in Marokko. Aanvankelijk hebben ze een lange afstandsrelatie, dan trouwen ze. Ook zijn visum wordt in april goedgekeurd, maar het paspoort kan hij niet ophalen.
De partner van Mariam E. krijgt te horen dat het visumcentrum wacht op groen licht van België. Opvallend, zegt ze Mariam E., is dat de mensen die hun paspoort met visum D vlak vóór de lockdown konden ophalen, al wel naar België zijn vertrokken. De onzekerheid is slopend. "Volgende week is er een vergadering, zegt minister Philippe Goffin (MR) telkens."
Essentiële verplaatsing
Ook voor Imane E. is vooral de onzekerheid emotioneel zwaar. "Ik neem antidepressiva omdat ik de stress niet aankan, ik word boos om niets, ik eet slecht, ik slaap slecht." Ze begrijpt niet waarom andere visa, zoals een studentenvisum, wel worden vrijgegeven door het visumcentrum in Casablanca. "Gezinshereniging zou een essentiële verplaatsing moeten zijn," benadrukt ze.
Mariam E. wil er alles aan doen om de reis van haar partner naar België veilig te maken. "Zelfs al moeten we vier maanden thuisblijven, dat is geen probleem. Het enige dat we willen is terug samen zijn. Ik heb geen lange afstandsrelatie met mijn man, we zijn getrouwd. Het is officieel en we hebben een akkoord gekregen voor een visum. Waarom mag mijn partner niet naar België komen?"
Voorlopig geen groen licht voor vrijgeven paspoorten
Gevraagd waarom de mensen die hun paspoort voor de lockdown terugkregen, wél kunnen vliegen, antwoordt de woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken simpelweg: "Er is een tijd van voor de lockdown, en een tijd van tijdens de lockdown."
Het gaat om een beslissing van de Belgische regering, benadrukt woordvoerder Geert Devulder nog. Voorlopig zal er volgens hem niets aan de situatie veranderen. "Vanwege corona zijn er enkel essentiële reizen mogelijk, zo heeft de Belgische regering beslist."
Imane E. en Mariam E maken deel uit van een grotere groep van enkele honderden Marokkaans-Belgische koppels die elkaar via sociale media hebben ontmoet. Er zijn ook heel wat andere Brusselse koppels bij die zich in dezelfde situatie bevinden. Maandag komen ze samen voor het kantoor van minister Goffin om te protesteren.
Ook in andere landen gelden gelijkaardige problemen. De wereldwijde beweging 'Love is not Tourism' kaart die problemen aan.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , corona , gezinshereniging , visa
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.