De bekende brunchplek Les Filles op de Oude Graanmarkt is permanent gesloten. "De zaak was sterk verlieslatend", zegt bestuurder André Van Hecke. Via een gerechtelijke reorganisatie heeft hij met een nieuwe onderneming zijn andere vestigingen van Les Filles overgenomen, volledig vrij van schulden. Dat botst op kritiek.
Restaurant Les Filles op Oude Graanmarkt definitief gesloten
Les Filles was een begrip in het centrum, een plek waar je lekker kon lunchen of in het weekend uitgebreid kon brunchen in een huiselijk kader. Sinds een maand is de zaak dicht.
"De brunch deed het nog altijd goed maar de andere services waren heel onregelmatig", zegt Catherine Kirszbaum die tot voor kort bestuurder was van Les Filles. Kirszbaum is de vrouw van André Van Hecke. Samen besturen ze de groep Les Filles Plaisirs Culinaires, waaronder nog een vestiging in Ukkel, het BELvue-museum en de uitbating van de kantine in het Europees parlement. Ook het panoramisch restaurant in Brucity wordt mee door hen aangestuurd.
"We hadden te lijden onder de aanslagen, de aanleg van de voetgangerszone, covid...", verklaart Van Hecke. "We hebben veel vaste klanten verloren die de weg niet meer terugvonden. Deze vestiging was dan ook zwaar verlieslatend."
750.000 euro
Ook de andere vestigingen van Les Filles Plaisirs Culinaires hadden het moeilijk tijdens corona. Daarom leende overheidsinstelling Finance & Invest Brussels (FIB) hen 750.000 euro .
Maar na covid krabbelde de onderneming maar moeilijk recht. Van de 750.000 euro kon het maar 50.000 euro terugbetalen.
Les Filles Plaisirs Culinaires besloot een Procedure Gerechtelijke Reorganisatie (PGR) aan te gaan. Dat is een regeling die de verderzetting van de zaak en het behoud van het personeel vooropstelt. De hoogste bieder kan de onderneming dan schuldenvrij overnemen nog voor deze failliet is gegaan.
LFCooking was de hoogste bieder, en bezit nu de drie vestigingen van Les Filles Plaisirs Culinaires.
Vestzak-broekzak
Maar: gedelegeerd bestuurder bij LFCooking is diezelfde André Van Hecke. Hij kan nu dus zonder schulden exact dezelfde activiteiten verderzetten.
Een 'autocessie' of overdracht aan zichzelf, vond Finance & Invest Brussels, die 700.000 euro door de neus geboord zag.
De Brusselse overheidsinstelling maakte bezwaar bij de ondernemingsrechtbank. Maar die rechtbank oordeelde eind december in het voordeel van Van Hecke, met als hoofdreden dat Van Hecke dan wel zaakvoerder is van LFCooking, maar geen aandeelhouder. Juridisch gezien heeft hij dan ook niet aan zichzelf verkocht.
"Volgens Finance & Invest Brussels moet je geen aandeelhouder zijn om invloed te hebben, maar de rechtbank is dat argument niet gevolgd. En terecht", zegt Van Hecke. "We hebben ons bedrijf onder correcte voorwaarden opgekocht. En daarbij: er had evengoed iemand hoger kunnen bieden."
Wettelijk
Olivier Lemahieu, advocaat ondernemingsrecht maar niet betrokken bij dit dossier, bevestigt dat zo'n regeling wettelijk is. "De wetgever heeft deze procedure gerechtelijke reorganisatie net bedacht opdat ondernemingen makkelijker kunnen worden overgedragen."
"Het alternatief is de onderneming failliet laten gaan en dat heeft een veel hogere kost", zegt hij. "Denk aan het personeel dat op straat staat, de zaak die verdwijnt enzovoort. Als iemand van die procedure gebruik maakt, doet hij dus niets onwettigs. Al is er wel een debat bezig over hoe soepel die voorwaarden voor overname moeten zijn."
Bru58
Maar volgens FIB zijn er nog dingen niet koosjer. In L'Echo laat de advocate van FIB weten dat Les Filles een deel van de activa al verkocht had vóór de gerechtelijke reorganisatie: het aandeel in BRU58, het restaurant in Brucity, en de uitbating van de kantine van het Europees parlement. Hierdoor bedroeg de overnameprijs amper 10.000 euro.
Toch heeft de rechter ook dit niet gevolgd.
Finance & Invest is niet in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Bij BRUZZ willen ze geen commentaar geven op het voorval.
Tweede keer
Het is trouwens niet de eerste keer dat Van Hecke via een gerechtelijke reorganisatie zijn eigen bedrijf overkoopt. Van Hecke en Kirszbaum hebben ook een traiteursdienst, die van een centrale keuken in Ukkel alle Les Filles-restaurants bevoorraadt. Die heette eerst Les Filles Cuisinent.
Maar ook die onderneming kwam in moeilijke wateren, ondanks een lening van 200.000 euro door FIB.
Ook die onderneming werd vervolgens via een procedure van gerechtelijke reorganisatie overgedragen aan LFCooking, met Van Hecke als bestuurder. LF staat trouwens voor Les Filles. Dus ook hier weer heeft Van Hecke aan zichzelf verkocht.
Van de 200.000 geleende euro's heeft FIB geen cent teruggekregen.
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Ukkel , Resto & Bar , restaurant , corona , les filles , failliet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.