De commissie Financiën van het Brussels Parlement heeft maandag het ontwerp van ordonnantie goedgekeurd dat het abattement op de registratierechten verhoogt en een reno-abattement invoert. De meerderheid en PVDA stemden voor, N-VA tegen en MR onthield zich.
Vermindering registratierechten in commissie goedgekeurd
Het ontwerp bevat een viertal wijzigingen aan het abattement op de registratierechten, een korting op de gewestelijke belasting die de koper bovenop de aankoopprijs van een woning moet betalen. De eerste wijziging verhoogt het huidige abattement van 175.000 naar 200.000 euro. De tweede voert een bijkomend abattement (reno-abattement) in bij een belangrijke energetische renovatie van de woning (25.000 euro per sprong van energieklasse, mits een verbetering van minstens 2 sprongen).
Voorts trekt het Brussels Gewest het huidige plafond op van 500.000 euro, vanaf hetwelk een woning niet meer in aanmerking komt voor een abattement, naar 600.000 euro. Ten vierde wordt het huidige abattement voor de aankoop van een bouwgrond opgetrokken van 87.500 tot 100.000 euro.
Wie van een abattement wenst te genieten, moet zich binnen de drie in plaats van twee jaar in het pand moeten vestigen. Voor kopers die een reno-abattement aanvragen is dat binnen de vijf jaar. Kopers die geen vijf jaar in de woning blijven wonen, moeten niet langer het volledige bedrag terugbetalen, maar slechts een bedrag à rato van de resterende domiciliëringstermijn.
De hervorming kost in totaal 30 tot 40 miljoen euro, maar dat is niet in de begroting ingeschreven omdat ze zich autofinanciert, zo verklaarde minister Gatz tijdens de bespreking. Dat gebeurt enerzijds door de evolutie van de marktprijzen en anderzijds door een stijging van de inkomsten van de registratierechten.
'Niet ambitieus genoeg'
De MR onthield zich bij de stemming in commissie. Fractieleidster Alexia Bertrand erkende dat de hervorming in de goede richting gaat, maar vond ze niet ambitieus genoeg. De stijging van de Brusselse immobiliënprijzen wordt hierdoor niet eens opgevangen, en de registratierechten in Vlaanderen liggen een stuk lager, aldus Bertrand. "Dit zal de middenklasse niet naar Brussel terugbrengen", besloot ze.
De N-VA stemde tegen, ook erkende fractieleidster Cieltje Van Achter erkende dat de aanpassingen de goede kant uit gaan. Maar voor de partij is het systeem te complex, onder meer door het toevoeging van het renovatie-aspect. Waarom geen vlak tarief zoals in Vlaanderen en een lager tarief bij renovatie? Van Achter wees er ook op dat de stijgende woningprijzen een grotere impact hebben met het abattement dan met een vlak systeem. Er is ook geen incentive om goedkope woningen te renoveren.
De PVDA keurde het ontwerp wel goed, ook al zal dit volgens Luc Vancauwenberge wonen niet goedkoper maken
Lees meer over: Brussel , Samenleving , registratierechten , huis kopen