BON-medewerkster Mojgan en een Senegalese vrouw bij de ondertekening van een inburgeringscontract

Verplichte inburgering voor nieuwkomers in Brussel opnieuw uitgesteld

JP
© BRUZZ
04/12/2020

Het verplichte inburgeringstraject voor nieuwkomers in Brussel is alweer uitgesteld. Het zou eigenlijk van start gaan op 1 januari 2021, maar loopt vertraging op vanwege IT-problemen en het coronavirus. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Elke nieuwkomer die tussen de 18 en 65 jaar oud is en uit een land van buiten de Europese Unie komt, wordt verplicht om een integratieparcours af te leggen. Daarover sloten de GGC, de Vlaamse Gemeenschap en de Cocof een samenwerkingsakkoord.

De verplichte inburgering in Brussel zou aanvankelijk op 1 januari van start gaan. Maar de officiële lancering is tot nader order uitgesteld. Wel laat de woordvoerder van bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) weten dat er op dit moment al 5.000 mensen op vrijwillige basis een inburgeringstraject volgen.

Trainingen

Inburgering bestaat uit een reeks cursussen Nederlands of Frans en lessen maatschappelijke oriëntatie. Daarin leren nieuwkomers over Belgische normen en waarden. Ook leren ze praktische vaardigheden die het leven in België makkelijker maken: hoe ze zich moeten inschrijven bij een mutualiteit bijvoorbeeld, of waar ze kunnen zoeken naar werk.

Nieuwkomers kunnen een traject afleggen in een taal naar keuze. Er zijn namelijk twee uitvoerende instanties in Brussel. Het gaat om het Brussels Onthaalbureau Bon aan Nederlandstalige zijde, en om het onthaalbureau Bapa BXl aan Franstalige zijde.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie zal in de loop van de maand januari verdere afspraken maken met de betrokken partners. Voor het traject officieel begint, moeten de betrokken medewerkers nog trainingen en informatiesessies krijgen.

"Vier weken voor de deadline corona inroepen als excuus is onaanvaardbaar"

Annabel Tavernier (N-VA)

Het is niet de eerste keer dat de lancering van het verplichte inburgeringstraject wordt uitgesteld. Aanvankelijk zou het traject van start gaan op 1 januari 2020. Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (N-VA), die de zaak al langere tijd opvolgt, begint te twijfelen aan de motivatie van de GGC. "Willen ze het wel, dat is mijn hoofdvraag," klinkt het.

"Het is me niet helemaal duidelijk wat de problemen zijn. Vlaanderen is er klaar voor, heeft Bart Somers (Open Vld) onlangs nog bevestigd. Vlaanderen heeft al heel veel gedaan qua technische ondersteuning en werkgroepen rond it-ondersteuning en de mogelijkheden van de kruispuntbank. Vier weken voor de deadline corona inroepen als excuus is onaanvaardbaar."

Tavernier is van plan volgende week minister Somers opnieuw te bevragen over de verplichte inburgering in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Inburgering , Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni