De Brusselse regering hoopt over enkele weken de onderhandelingen met de NMBS te kunnen afronden over de toekomst van de verwaarloosde terreinen rond het Weststation. Op korte termijn zou er een containerpark moeten komen. Op lange termijn ook een echt park en een pak nieuwe woningen, scholen en economische activiteiten.
Vervoort: 'Binnenkort doorbraak rond Weststation'
De jongste dagen waren alle ogen gericht op de Ninoofsepoort, maar even verderop bij het Weststation ligt een nog groter gebied ook al heel lang te wachten op een nieuwe toekomst. De buurt wordt al jaren geteisterd door sluikstorten, wat het gevoel van onveiligheid bij veel bewoners versterkt.
Annemie Maes (Groen) bracht de kwestie deze week opnieuw op de agenda in de commissie Ruimtelijke Ordening van het Brussels parlement. Ze wilde weten of er binnenkort eindelijk vooruitgang te verwachten is.
De Brusselse regering werkt al enkele jaren aan een richtschema. "Dat is nog niet goedgekeurd maar de grote lijnen liggen wel vast", antwoordde minister-president Rudi Vervoort (PS). "De onderhandelingen met de NMBS zijn bijna afgerond en wij hopen eind deze maand of begin volgende maand tot een goed samenwerkingsakkoord te komen. Er zijn bovendien budgetten voorzien bij Beliris. Alle lichten staan op groen om eindelijk vooruitgang te boeken.
Het Gewest plant rond het Weststation 80.000 vierkante meter woningen, 28.000 vierkante meter scholen, 27.000 vierkante meter kantoren, 11.000 vierkante meter productieve activiteit en een park van 3 hectare langs de sporen tussen het Weststation en Beekkant. Ook de openbare ruimte in de omgeving zou worden aangepakt.
Op korte termijn zou er ook een containerpark kunnen komen om komaf te maken met het sluikstorten. Volgens Vervoort is ook staatssecretaris voor Netheid Rachid Madrane (PS) daarvoor gewonnen.
'Sociale controle versterken'
Dat het richtschema zo lang op zich liet wachten, komt onder meer omdat de meeste terreinen eigendom zijn van de spoorwegen. "De NMBS toont geen enkele interesse in deze terreinen terwijl Brussel kreunt onder de bevolkingsgroei en snakt naar groen", zegt Maes. "Door openbare ruimte aan te pakken, kunnen we nochtans de sociale controle versterken en het onveiligheidsgevoel wegnemen."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.