Er is unanimiteit tegen de invoering van het dragen van een masker vanaf 9 jaar. Dat heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort woensdag gezegd op LN24. "Het sop is de kolen niet waard," voegde hij toe op La Première. Het Overlegcomité komt om 14.30 uur bijeen over de coronasituatie en mogelijk strengere maatregelen. "Het verplegend personeel is uitgeput. Het probleem is niet het aantal bedden, maar de operationele capaciteit die er niet meer is."
Vervoort: 'Unanimiteit tegen dragen van masker vanaf 9 jaar'
Onlangs lekte het voorbereidende advies van de GEMS-experten meteen uit in de krant. In het advies is onder meer sprake van een nieuwe sluiting van het nachtleven, verplicht telewerk tot kerst, een korte opschorting van risicovolle indooractiviteiten zoals contactsporten en mondmaskers op school vanaf 9 jaar. De ministers van Onderwijs zijn geen voorstander van dat laatste en ook de PS is categoriek tegen.
Op LN24 zei Rudi Vervoort (PS) dat er unanimiteit is tegen het voorstel. "De belangrijkste maatregel is ervoor zorgen dat er, bovenop de coronapas, een masker wordt gedragen op gesloten plaatsen waar onvoldoende ventilatie is." Wat het uitgaansleven betreft, verzekerde de Brusselse minister-president dat er geen sluiting op de agenda staat, maar wel een mogelijke aanscherping van de toegangsvoorwaarden.
Samenzweringen
Vervoort verwacht woensdag geen akkoord over de verplichte vaccinatie. De PS duwt in die richting. De verwachting is dat de discussie over het onderwerp zal worden voortgezet. "We komen in een situatie waarin het moeilijk wordt om de mensen te overtuigen. In de marge ja, maar niet meer op een globale manier. De campagnes zullen niet langer leiden tot een verhoging van de vaccinatiegraad. Mensen bellen me om het te hebben over Big Pharma, samenzweringen, enz. Ik sta voor een muur. We weten niet meer hoe met hen te discussiëren. De enige manier is om hen te zeggen 'u wil dit niet, draag dan de consequenties'. "
"Een boete is nutteloos," meent Vervoort, die eerder voorstander is van een verbod op toegang tot een en ander. De weigering om een niet-gevaccineerde patiënt in het ziekenhuis op te nemen is volgens hem helermaal uitgesloten: "er is een behandelplicht. Het zou het weigeren zijn van hulp aan een persoon in gevaar."
Verplichte vaccinatie
Ook Waals minister-president Elio Di Rupo heeft al ballonnetjes opgelaten in de aanloop naar het Overlegcomité. Hij bevestigde woensdagochtend op Bel RTL dat hij de kwestie van de verplichte vaccinatie op de tafel van het Overlegcomité zal leggen.
"Vandaag gaan we een reeks maatregelen nemen en kijken of deze maatregelen vruchten afwerpen," zei hij op Bel RTL. "Maar als dat niet het geval is, gaan we niet weer hele sectoren sluiten. De oplossing op middellange termijn is daarom verplichte vaccinatie. Dat zorgt voor gelijkheid bij de hele bevolking en laat toe dat groepen zich niet meer gediscrimineerd voelen."
Elio Di Rupo kwam ook terug op het akkoord dat binnen de federale kern werd bereikt over de verplichte vaccinatie van het verplegend personeel. Dit zou kunnen leiden tot ontslag vanaf april. De PS verzet zich tegen dat laatste, ondanks dat ze in de meerderheid zit. "We zijn hier niet om uit te sluiten, maar om de plaatsen van zorg veilig te maken. Ik ben absoluut tegen het ontslag van niet-gevaccineerde mensen." In plaats daarvan pleit de Waalse minister-president ervoor om het contract op te schorten en een werkloosheidsuitkering toe te kennen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , mondmaskers , Rudi Vervoort , kinderen , GEMS