Minister-president Rudi Vervoort

| Minister-president Rudi Vervoort

Vervoort is voorstander van verbod op niet-essentiële reizen

KVDP
© BRUZZ
20/01/2021
Updated: 20/01/2021 18.39u

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is voorstander van een verbod op niet-essentiële reizen. "Het is onze collectieve plicht om in België te blijven", aldus Vervoort. Vrijdag buigt het Overlegcomité over eventuele nieuwe coronamaatregelen. Over een verstrenging voor niet-essentiële reizen is al langer sprake.

Op dit moment moet enkel wie minstens 48 uur in een rode zone is geweest verplicht in quarantaine, met een coronatest op dag één en dag zeven. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gaf zondag al aan voorstander te zijn van een beperking van die termijn tot 16 uur. Voor wie van buiten de EU komt, en dus ook het Verenigd Koninkrijk, geldt de quarantaineplicht sowieso, ongeacht de verblijfsduur.

Een verbod op niet-essentiële reizen zou volgens Brussels minister-president Rudi Vervoort een "evidente keuze" zijn. Dat heeft hij gezegd in een interview met BX1. "We moeten kunnen zeggen dat we in België blijven. Dat is onze collectieve plicht", aldus Vervoort.

Hij wijst op de heropflakkering die zich na de kerstvakantie vooral in Brussel manifesteerde. "Al drie dagen op rij dalen de cijfers nu in Brussel, maar we weten wat de oorzaak van die heropflakkering geweest is: teruggekeerde expats en vakantiegangers", zegt Vervoort. "Dat is niet wenselijk. We zitten nu in een race tegen de klok en we kunnen ons geen derde golf veroorloven, zeker niet als die veroorzaakt wordt door niet-essentiële reizen."

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil een verbod op niet-essentiële reizen. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zei dinsdag in het parlement een mogelijk verbod op niet-essentiële reizen te steunen. Jambon liet woensdag in het parlement na een vraag van Hannes Anaf (sp.a) weten die mening te delen.

Ook op federaal niveau lijkt het plan om niet-essentiële reizen tijdelijk te verbieden aan terrein te winnen. Dat is van verschillende bronnen vernomen na een kernkabinet woensdagochtend. De uitwerking van die maatregel dreigt echter een echte hoofdbreker te worden.

Donderdag wacht een belangrijke deadline: tijdens een Europese top moeten de leiders van de lidstaten proberen hun violen gelijk te stemmen op de maatregelen die moeten worden genomen om de pandemie in te dammen. Daar zal premier Alexander De Croo (Open VLD) pleiten voor een Europese aanpak, waarbij niet-essentiële reizen in heel de EU tijdelijk worden verboden.

Overlegcomité

Dit weekend en maandag leek een dergelijke maatregel om de verspreiding van varianten van COVID-19 in België tegen te gaan nog uitgesloten. Maar de cijfers en de recente Britse gevallen in het nieuws lijken dat te hebben veranderd. Het verbod op niet-essentiële reizen ligt nu duidelijk op tafel.

De definitie van niet-essentiële reizen en de toepassing van de maatregel is echter verre van eenvoudig. Daarover moet overeenstemming zijn tussen de gewesten. De overheid wil ook bepaalde neveneffecten vermijden, zoals bijvoorbeeld de blokkering van goederen uit een buurland. Een formele beslissing is nog niet genomen.

Vrijdag is er opnieuw een kernkabinet, voor het Overlegcomité later op de dag. Dat buigt zich niet alleen over de niet-essentiële reizen, maar ook over de perspectieven die geboden moeten worden aan de sectoren getroffen door de sluiting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Rudi Vervoort , reisverbod , overlegcomité

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni