Het Verzetsmuseum in Anderlecht heropent in 2022 zijn deuren, met ook tentoonstellingen over hedendaags verzet. Tot dan blijft het dicht voor renovatie.
Verzetsmuseum heropent in 2022 met aandacht voor hedendaagse conflicten
Het museum stelt al sinds 1972 de nalatenschap tentoon van het Belgische en Europese verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de toekomst zullen naast historische collecties ook tijdelijke tentoonstellingen worden georganiseerd, opgedragen aan verzet in de hedendaagse maatschappij.
Dat project sluit aan bij de doelstelling van de vzw Huis van het Verzet: het onderhouden, ontwikkelen en doorgeven van de burgerzin en het verzet, de strijd tegen het totalitarisme en het verdedigen van vrede, democratie en mensenrechten.
Ook hedendaags verzet
"Met de oprichting van het Nationaal Verzetsmuseum wilden voormalige verzetsstrijders voornamelijk jongere generaties bewustmaken van de gevaren die totalitarisme en extremisme met zich meebrengen en dat het noodzakelijk is om zich voor zichzelf en voor anderen in te zetten", aldus de conservator van het museum, Jean-Jacques Bouchez.
"Door vandaag ons museum te veranderen tot een Verzetshuis in hartje Kuregem, dat alle vormen van hedendaags verzet omvat, blijven we trouw aan hun project."
Openstellen voor de buurt
De gemeente Anderlecht staat in voor de renovatie van het museum, met behulp van een subsidie van 2,76 miljoen euro. "Het museum wil zich meer openstellen voor de buurt", zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort. "Het baseert zijn denkwijze en acties op de strijd tegen racisme en extremisme om het samenleven in onze wijken te verbeteren."
In het nieuwe museum komen onder meer de strijd tegen de kolonisatie, de mobilisatie van feministen, burgerparticipatie en de uitdagingen op vlak van milieu aan bod.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Huis van het Verzet , Verzetsmuseum
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.